Egy újabb kutatás támasztja alá, hogy az ún. zöld mediterrán táplálkozás kifejezetten jó hatással van az egészségre. Az izraeli Ben-Gurion egyetem szakemberei, azt állítják, ez az étrend még az öregedést is lassítja.

Az izraeli Ben-Gurion egyetemen 18 hónapon keresztül vizsgáltak 300 embert. A kísérletben 31 és 82 év közötti nők és férfiak voltak, akiket három csoportra osztottak. Az első olyanokból állt, akik eleve egészségesen étkeznek. A második csoportot a mediterrán étrendet követők alkották, azaz akik a zöldségeket, gyümölcsöket és halakat fogyasztanak jobbára. A harmadik csoportba pedig a zöld mediterrán étrend alapján étkezőket tették. Az ő táplálkozásuk annyiban tért el a 2. csoportétól, hogy kiegészítésként napi 3-4 bögre zöld teát, egy mankai békalencséből készített shake-et (ez magas fehérjetartalma miatt fontos), emelt adag dióféleséget fogyasztották, a vörös húst pedig teljesen kiiktatták.

A kutatás végén elvégzett MRI-vizsgálatok azt mutatták, hogy a harmadik csoport tagjainál az agysorvadásra utaló markerek sokkal jobb értéket mutattak, mint a másik két csoport tagjainál.

„Úgy tűnik, a zöld mediterrán diéta egy egyszerű és biztos módja a kor előrehaladtával jelentkező, úgynevezett neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór késleltetésének”– állapította meg Dr. Alon Kaplan kutató.

 

A zöld mediterrán étrend és az életkorral összefüggő neurodegeneráció közötti jótékony kapcsolat részben azzal magyarázható, hogy a növényi eredetű táplálékforrásokban rengeteg polifenol található, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő metabolitokat tartalmaznak. A polifenolok átjuthatnak a vér-agy gáton (BBB), csökkentik az ideggyulladást, és sejtproliferációt és felnőttkori neurogenezist indukál a hippocampusban” – írta a tanulmányban Prof. Shai, vezető szerző.

Egy korábbi kutatás pedig azt találta, hogy a zöld mediterrán étrendet követőknél javult az anyagcsere, jobb lett a szív- és érrendszeri állapotuk, javult a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük is.

 

Hogyan étkezzünk zöld mediterrán módon?

 

 

A kerülendők listája:

finomított vagy hozzáadott cukor

fehér liszt

margarin, finomított olajok

magas tartósítószert tartalmazó, feldolgozott ételek

Magazin

Nem szeretne megöregedni? Kövesse a zöld mediterrán étrendet!

2022.03.13.