Sávuot a Tóraadás, a gyülekezés és az új termés ünnepe, Dávid király születésének és halálának az évfordulója, ekkor olvassák fel a Tízparancsolatot és Rút könyvét. Korosztály szerint válasszunk gyermekeinknek tartalmat és témát, ehhez nyújt segítséget ez a három részes összeállítás.
Íme néhány ötlet ahhoz, hogy gyermekeinket összekapcsolhassuk ezzel a különleges ünneppel.
Kreatív ötletek a virágba borult Szináj-hegy kapcsán
Gyurmahegy
Gyerekként imádtam gyurmázni, s amikor a gyermekeim már tudtak ülni, azonnal nekiálltam velük a süthető gyurmából mindenfélét készíteni. Aztán jött a formázható, többször felhasználható gyurma korszaka, majd a rengeteg só-liszt-víz kísérlet.
Álljon itt egy elronthatatlan recept, megy három összetevőből készül, zacskóban tárolva hónapokig használható, ha maradandót alkotunk, egy nap alatt csodálatosan kiszárad.
Az összetevői kissé meglepőek lehetnek, elkészítettem, kipróbáltam előre, majd csoportban is használtuk, könnyű vele dolgozni, és mutatós az eredmény is.
Hozzávalók:
– egy nagy pohár kukoricakeményítő
– a fele mennyiségű semleges illatú hajkondícionáló
– kis víz
– ételfesték/tempera, ha színezni szeretnénk
Egy nagyobb edénybe tegyük a fél pohár kondicionálót, majd óvatosan a keményítőt és pár kanál vizet. Ha csak egy színt szeretnénk, mehet hozzá rögtön a festék. Érdemes kesztyűt használni a színezéshez, én ismét egy zöldkezű hétnek nézek elébe. Ha túl keménynek találjuk, vagy morzsálódik, még egy kis vízzel higítsuk. Addig gyúrjuk, amíg fényes és sima állagú nem lesz. Ha van egy kertünk és egy nagyobb vödrünk, a kisebb gyerekek is nekiállhatnak.
A zöld gyurmából formázzunk hegyeket, gyermekenként egy kicsit, és vegyük elő a rejtett gombtartalékunkat. A gombokkal díszítsük ki a kis gyurmahegyeket, és szárítsuk ki őket. A keményítős gyurma egy éjszaka alatt kiszárad, nem reped, szép fényes a felszíne. A só-liszt-víz gyurmának kell két nap, a sütés a gombok miatt maximum 60 fokon javasolt.
A kiszáradt Szináj-hegyet tegyük egy papírkeretbe és egészítsük ki kőtáblával, felhőkkel.
Virágzó Szináj-hegy selyempapírból
A selyempapír nagyon hálás alapanyag, gyönyörű színekben kapható, olcsó, és jó vele dolgozni. A hegyünkhöz egy formára vágott kartonra, színes selyempapírokra, elég sok ragasztóra és egy kis papír kőtáblára van szükség. A selyempapírt három-négy centis négyzetekre tépkedjük és gombóccá formázzuk, mint a gyurmát, két tenyér között. Ragasztóba mártjuk az alját, és a kartonra helyezzük. Érdemes alulra kőszínű papírt használni, zöldet a levelének, és bármilyen színt a virágoknak. Amikor egy-egy sor kész, lapogassuk le a kezünkkel. A virágba borult hegy tetejére ragasszuk fel a kőtáblát. Tehetjük falra, ha kisebbet csináltunk, egy kis mágnessel remekül mutat a hűtőn.
Sávuoti receptek
Sávuotkor a tejtermékeké a főszerep, minden nap egy étkezés legyen tejes. Néhány magyarázat erre a micvára: a Tóraadás előtt még nem tudtuk, hogyan legyen kóser a hús, a Tóra olyan táplálék az embernek, mint a tej a csecsemőnek, a „halav” szó számértéke negyven, pont annyi, ahány napot Mózes a hegyen töltött és ahány évig a zsidók a sivatagban vándoroltak.
Ilyenkor a sajttorta elterjedt szokás, hiszen a Szináj-hegy másik neve Har Gavnunim, a gavnunim szó etimológiai eredete pedig a gvina, azaz sajt szónak.
Epres-rebarbarás morzsasüti
Berobbant az eperszezon, és pont Sávuotig fog tartani a piaci előrejelzés szerint, tehát süssünk valami epreset.
A morzsasüti egyszerű, finom, és gyorsan el is készül. A Péntek esti vacsora című angol sorozatban minden héten morzsás sütit sütött Jackie, akkor határoztam el, hogy kipróbálom. A sorozatnak sajnos vége lett, pedig jó volt látni, hogy arrafelé is pont olyanok a péntek esti vacsorák a fiúkkal, mint nálunk.
Hozzávalók:
– 30 dkg eper
– 30 dkg rebarbara
– 10 dkg porcukor
– 10 dkg barna cukor
– 15 dkg liszt
– 5 dkg zabpehely
– 8 dkg vaj
– csipet só
A rebarbarát megtisztítjuk, úgy, hogy egy késsel megkezdjük a hámozást, majd lehúzzuk a héjat egyben. Felkockázzuk, és a darabolt eperrel együtt egy tálba tesszük, megszórjuk a porcukorral és 5 dkg liszttel.
A hideg vajat felkockázzuk, és eldolgozzuk a maradék liszttel, a barna cukorral és a zabbal. Kivajazott formába tesszük az epres keveréket, rá a morzsát és 50 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Amikor a gyümölcs átforr a morzsán, ami aranybarna, kész. Tejszínkrémmel, vagy fagylalttal tálaljuk. Nem kimondottan édes sütemény, jól érződik a rebarbara kellemes íze is.
Quinoafalatok
A quinoa remek növény, a magja tartalmazza a kilenc aminosavat, gluténmentes, tökéletes fehérjeforrás, ráadásul finom is, és a gyerekeim szerint nagyon viccesen néz ki megfőve.
Egy titka van az elkészítésének, mégpedig az alapos mosás. Így távolítjuk el róla a szaponint, amitől keserű lesz az étel, ha nem voltunk elég kitartóak. Addig kell öblíteni, amíg teljesen tiszta a víz, ami átfolyik rajta. Minél világosabb színű quinoát veszünk, annál hamarabb lesz tiszta. Készíthetünk belőle simán köretet, rizottószerűt, és spenótos falatokat is, ahogy az alábbi recept mutatja.
Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
– 10 dkg quinoa
– 10 dkg fagyasztott leveles spenót
– 10 dkg sajt
– 2 db tojás
– 1 szál újhagyma
– 2 evőkanál szárított paradicsom
– 3 dkg vaj
A quinoát 2 dl forrásban lévő sós vízhez adjuk, és 15 percig főzzük. Amikor kész, hozzáadjuk a vajat és jól felkeverjük. Ha menet közben látjuk, hogy kevés a víz, kicsit adjunk még hozzá. Hűtsük ki. A spenótot felolvasztjuk. A sajton kívül mindent összekeverünk és a muffin formákba kanalazzuk. A sajtkockákat belenyomjuk egyesével a formákba, majd180 fokos sütőben 25 percig sütjük. Melegen és hidegen is kiváló.
Titkos recept
Sávuoti TANACH-sütemény
Az alábbi recept elkészítéséhez keress egy Tanachot, Mózes öt könyve nem lesz elég. Keresd ki az idézeteket, hogy megkapd az összetevőket! Vajon mi sül ki ebből?
A csésze két deciliteres.
- ½ csésze Bírák könyve 5:25
- 2 csésze Jeremiás 6/20
- 2 evőkanál Sámuel I, 14:25
- 6 Jeremiás 17:11
- 1 ½ csésze Királyok I, 5:2
- 2 teáskanál Ámosz 4:5
- 2 teáskanál Krónikák II, 9:9
- egy csipet Vájikra 2.13
- ½ csésze Bírák 4:19
- 2 csésze Náhum 3:12 (durvára darálva)
- 2 csésze Sámuel I., 30:12
- 2 csésze (darabolt) Bámidbár 13:23
Elkészítés:
Keverd ki az egyest, a kettest, a hármast és a négyes sárgáit. Keverd össze alaposan az ötöst, hatost, hetest és a nyolcast. Boríts össze mindent, tedd hozzá a kilencest, add a keverékhez a tízest, tizenegyest és a tizenkettest. A négyes habbá vert fehérjéjét kavard hozzá óvatosan.
Egy kiolajozott, téglalap alakú formában 180 fokon egy órát sütsd. Fogpiszkálóval ellenőrizd, hogy a közepe is jól átsült. Jó étvágyat!