Mielőtt Oren Saar az Amerikai Egyesült Államokba költözött Izraelből, már sok tapasztalata volt a környezetváltozásról: öt évet szolgált a hadseregben, majd Negevbe költözött egyetemre és Dél-Amerikát is körbeutazta. Tapasztalt utazóként és költözőként azt gondolta, az sem lesz probléma számára, hogy mérnöki munkája most az USA-ba szólítja. De nem így lett, szörnyű honvágya volt, míg egyszer csak rájött, hogy leginkább az ízeket hiányolja az izraeli családi összejövetelekről, olyan ételeket, mint a marokkói hal a sabbati ebédekről, vagy a jahnun a szombat reggelekről. És ekkor kipattant a WoodSpoon ötlete a fejükből, a vállalkozásé, ahonnan házi ételeket lehet rendelni különböző emberektől, akik nem feltétlenül szakácsok. A résztvevők képességeit ugyanakkor előre ellenőrzik, és az is közös jellemzőjük, hogy valamelyik konyhára specializálódtak, legyen az izraeli, mexikói, vietnámi, koreai vagy éppen dominikai.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
„New York tele van jobbnál jobb éttermekkel. De emigránsként nagyon nehéz olyan ételt találni, ami elhozza az otthon érzését”-magyarázta Saar a Jewish Telegraphic Agencynek.
A vállalkozás nem hogy megszenvedte a Covid okozta bezárásokat, ellenkezőleg, még jobban felvirágzott. Egyrészt a nagyon sok otthon maradt ember előszeretettel rendelt készételt, másrészt egyre többen csatlakoztak, hogy főznének, hiszen ez plusz bevételt jelentett a számukra.
A honlap ma már sok izraeli, mediterrán és kóser opciót kínál. A „Kiddush Club” elnevezésű részlegben például Corrin Gidon, izraeli tévés személyiség és new york-i férje kóser konyhájából lehet választani. A házaspár, akiknek Tel Avivban egy delikatesz boltjuk is van, egy szakmai csapat támogatásával kínál sabbati ételeket. Van askenazi menüsor májjal, heringgel és gefilte fish-sel és van szefárd menü, szíriai lahmacunnal és matbuchával.
Alon Hadar szintén csatlakozott a WoodSpoon csapatához, és kurd-jeruzsálemi családja ételeit kínálja a vásárlóknak. Készít gombóclevest, kadehet, egy sajttal töltött tésztafélét, kebabot és shawarmát.
„Sabbatkor, amikor az emberek ételt rendelnek tőlünk, egy igazi izraeli háziszakácstól kapják, pont úgy, ahogy Izraelben készülne. Ezzel elérjük, hogy ha csak pár percre is, de otthon érezzék magukat”-mondta a jta.org-nak.