Múlt héten beléptünk Ádár havába, tanultunk nevezetes napjairól, Purim ünnepéről pedig bővebben is szót ejtettünk. Az azóta eltelt időben megemlékeztünk Mózes tanítónkról. Tudjuk már, hogy négy „m” betűs micvát teljesítünk Purimkor!
Csupán csak azért, mert ismétlés a tudás jiddise máméja, nézzük meg újra!
Purimkor teljesítendő micváink:
- Megilá olvasása este és másnap reggel
- Misté, lakoma
- Misloách mánot, ajándékküldés
- Mátánot l’ávjonim, adakozás a szegényeknek
Két micvát emeljünk most ki, ezek pedig a misloách mánot és a misté parancsolata, azaz az ajándékküldés és lakoma.
A Megilában találunk utalást arra, hogy ünnepi lakomát kell tartanunk: „megülték azt lakoma és örömnapnak” (Megilát Eszter 9,17). Ez az étkezés különleges jelentőséggel bír. Ugyanis a Megilában, vagyis Eszter könyvében tizenhétszer fordul elő a misté, azaz a lakoma szó, míg az egész T’nachban is csak huszonnégyszer! Ezeken a lakomákon mindig fontos dolgok történtek, ekkor határozták el a zsidók kiirtását, de ekkor határoztatott el a megmenekülésük is.
„Ád lo jádá”
Ezeken a lakomákon bort is ittak, elképzelhető, hogy talán ezért rendelték el bölcseink azt, hogy „Minden ember köteles annyi bort inni, hogy ne tudjon különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között!”
Ez egy nagyon különleges, ha parancsnak igazán nem is, inkább utasításnak nevezném, mert számtalan olyan törvényt hoztak már, hogy mennyit szabad inni, na de olyat, hogy mennyit muszáj, hát erre nem igazán volt példa a történelemben! Úgyhogy vállak felhúzva, karok széttárva, előre biccentett fejjel, kellőképpen ószövetségi tekintettel adjuk meg magunkat a sorsnak! Együnk, igyunk, vigadjunk!
Slách mánot! Küldj ajándékot!
Purim ünnepén legalább egy embertársunkat meg kell ajándékoznunk, legalább kétféle dologgal, amit rögtön el is tud fogyasztani! Ezt az ajándékküldést nevezzük sláchmánotnak, azaz sláchmónesznek. Ez a csomagnak összeállított ajándék általában nem más, mint süteményekkel és borral vagy szőlőlével megrakott tálca.
Tartalomhoz a forma…
Nem, ez nem az Amfora reklám helye! Amikor az állandó formához bármilyen töltelék párosul, akkor nem másról, mint a legnépszerűbb purimi süteményről a Hámántáskáról beszélek. Nem fogjátok elhinni, de több elnevezése is ismert!
Például: Humentás, Hámán zseb, Homentás, Oznéj Hámán azaz Hámánfüle.
A Hámántáska mákkal vagy szilvalekvárral töltött háromszögletű tészta. A töltelék ezen kívül lehet még dió, alma, túró, csokoládé, bármi, amit a család szeret. A sütemény alakjának több magyarázata ismert. Az egyik szerint a német mák (mohn) és táska (taschen) szavak összevonása, mely elé héber névelőt teszünk és megkapjuk a Homontaschen szót, melyben így szerepel Hámán neve is. Más magyarázat szerint Hámán süvegének volt ilyen alakja. A harmadik magyarázat szerint a halálraítélteknek akkoriban levágták a fülét, Oznéj Hámán – Hámánfüle. Mivel magyarázatból sosem elég, így egy kevésbé ismerttel zárom a sort, mely magyarázat szerint a háromszög a három ősapát, Ábrahámot, Izsákot és Jákobot jelzi, mert az ő érdemük volt, hogy Purimkor jött a segítség.
Közkedvelt sütemények Purimkor még a lékoch, ami egy mézes sütemény, a flódni, a kindli (amit egyszerűen babácskának is hívnak), a piskóta, a kráncli. Általában ezek közül sütnek a háziasszonyok és állítják össze csomagba, de nagyon vallásos helyeken smálcbájglit sütnek a sütemények alá, és arra pakolnak rá, majd küldik el a gyerekekkel.
A sláchmónesz összeállításakor figyeljünk arra, hogy legalább két különféle ételt kell a csomagnak tartalmaznia. Lehetőleg olyat, amit azonnal el lehet fogyasztani! Tehetünk még bele dió és mogyoróféléket, simát vagy sósat, aszalt gyümölcsöket, csokoládékat vagy cukorkákat, friss gyümölcsöket és süteményeket! Sok helyen tesznek bele apró ajándékokat a gyerekeknek, mint például új kereplőket, azaz rásánokat. Ezeket a gonosz Hámán nevének kimondásakor, illetve nevének hallatán megrázzuk, megtekerjük, de bármit használhatunk, ami zajkeltésre alkalmas!
Receptek
Hámántáska vagy Hámán füle
Hozzávalók:
- 35 dkg rétesliszt
- 15 dkg margarin
- 1 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- só
- reszelt citromhéj
- 2 tojás
- kevés rum
- szilvalekvár vagy máktöltelék.
Elkészítés: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztánk legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Kiskanálnyi szilvalekvárral, mákkal vagy dióval töltjük. Nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.
Kindli (babácska)
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 6 tojássárgája
- 1,5 dl fehérbor (édes)
Diótöltelék:
- 35 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl fehérbor
A kenéshez:
2 tojás
Elkészítés: a tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. A diótöltelékhez a diót, a cukorral és a mazsolával egy tálba tesszük, amit a felforralt borral leforrázunk. A máktölteléket is hasonlóképpen készíthetjük el. A tésztát osszuk el 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk ki és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik lapocska közepére tölteléket halmozunk, a jobb és bal oldalakat kicsit behajtjuk, majd a fenti oldalát lehajtjuk és feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás mindenképpen alulra kerüljön. A babácskák tetejét két ujjal kicsit megcsipkedjük, majd lekenjük őket a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és közepesnél erősebb lánggal (190°C) kb. 15-20 percig sütjük, de óvatosan, hogy ne szárítsuk meg nagyon.
Kindli II.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 tojás és 1 sárgája
- 3 dkg cukor
- 25dkg vaj
- 3dl tej
Töltelék:
- 21 dkg darált dió
- 1 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1dl tej
- 1 kanál lekvár (ha szükséges)
- 1 csomag vaníliás cukor.
Mákos tölteléket is használhatunk: 20 dkg mák, 8 dkg cukor, fél narancs reszelt héja.
Flódni
Hozzávalók:
- 75 dkg finomliszt
- 37 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 15 dkg porcukor
- 5 tojássárgája
- 1,5 dl fehérbor
Az almatöltelékhez: 1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb. 4 dl fehérbor, 1 evőkanál kristálycukor, 1 rúd fahéj, ízlés szerint fahéj.
A máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 20 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor.
A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor.
A kenéséhez: 1 tojás.
A receptek elkészítéséhez segítséget itt találsz:
Purimkor zöldféléket, vagy akár főzeléket is szokás készíteni, emlékeztetve minket arra, hogy Eszter a király palotájában, királynéként is hű maradt népéhez. Vagyis nem ette a tilalmas ételeket, hanem kizárólag gyümölccsel és zöldségekkel táplálkozott. De ne beszéljünk zöldségeket, hanem inkább töltsük meg a Hámántáskáinkat velük!
Variációk egy témára, avagy a leveles tészta, ami most mindennek az alapja!
Töltelék gyanánt pedig szinte mindent használhatunk! Lehet halas, tojásos, zöldséges, túrós, humuszos, padlizsánkrémes, édes vagy sós! Bármi, amit szeretünk! Engedjük szabadjára a fantáziánkat és merjünk kipróbálni új ízeket! Elkészítése során több lehetőség közül választhatunk! Az egyik szerint a leveles tésztát a hagyományos módon kiszúróval kiszaggatjuk és a már jól ismert módon töltjük, és sütjük. Felvert tojással kenjük meg, hogy összeragadjon a hagyományos forma kialakításánál!
A másik lehetőség szerint először szélesebb csíkokra, majd egyforma nagyságú háromszögekre vágjuk. Minden másodikból kiszúrjuk a közepét, mert majd ide fogjuk helyezni a tölteléket. A teli háromszögeket megkenjük felvert tojással és a kivágott háromszögeket ráhelyezzük. 200 fokon körülbelül 10-12 percig megsütjük. Miután kisültek és picit hűltek, megtöltjük őket, de készíthetjük úgy is, hogy az előre elkészített tölteléket beletesszük, és azzal együtt sütjük meg.