Jason Cohen családja New Jerseyben élt, és mint a legtöbb amerikai, imádták a mogyoróvajat. Így amikor áttelepültek Izraelbe és sehol nem kaptak, eredeti, finom mogyoróvajat, megkérték a családfőt, hogy készítsen nekik házilag. Jó férjként és apaként nekiállt, bár szakmájából nem következik, hogy ért a főzéshez és a kotyvasztáshoz, hiszen aneszteziológus.
Cohen úgy döntött, ha már, akkor viszont izraeli mogyorót használ és elkészíti a nemzet legfinomabb mogyoróvaját.
Először a Gáza-övezet közelében termesztett földimogyoróval kezdett dolgozni, és közben rájött, hogy miközben az izraeli mogyoró az egyik legfinomabb a világon, az országban legtöbben mégis Kínából importáltat fogyasztanak, mivel a helyben termettek exportra mennek. Kísérletezgetése közben sokat tárgyalt gazdálkodókkal, és kiismerte a mogyorótermesztést.
“Bejártam a földeket, és találkoztam olyan emberekkel, akiknek az életük a mogyorótermesztés, és saját magam tapasztaltam, hogy milyen különleges az izraeli földimogyoró” – magyarázta Jason az ynetnews. com-nak.
Arra is rájött, hogy a kávébabhoz hasonlóan a szárítási és pörkölési folyamat is meghatározó a végtermék ízét és állagát illetően. “Ugyanaz a szőlő jelentősen eltérő borokat eredményezhet két külön dűlőben, ugyanez vonatkozik a földimogyoróra is.”
Minden információt összeszedve végül elkészítette termékét, melyet “Holy Butter”-nek, azaz “Szent Vaj”-nak nevezett el.
“Orvosként tudom, hogy a földimogyoró igazi superfood, tele van fehérjével, egészséges szénhidráttal és zsírokkal. Fel kell erre hívni Izrael figyelmét, főleg miután nagyon sok atléta fogyaszt fehérje porokat.” – fogalmazott az izraeli mogyoróvaj kitalálója. „Dél-Izraelből, és Negev térségéből származó mogyorókat használok, mert ott homokos a talaj. Olyan fajtát dolgozunk fel, ami a pörkölés után is megőrzi az édességét.”
Saját weblapot is létrehozott, ahol termékeit forgalmazza. “Azt szeretném, ha minden otthonban lenne a Szent Vajból egy üveggel. Nagyszerű uzsonnára készített szendvicsekhez, tele van vitaminnal és fehérjével, amire szüksége van a gyerekeknek. Nem adunk hozzá cukrot, sem semmilyen olajat. Ha kinyitsz egy üveget, azonnal találkozol a pörkölt mogyoró hamisítatlan aromájával; úgy kell elképzelni, mint amennyivel egy frissen főzött kávénak jobb az illata, mint egy instant kávénak. Ez a vegánoknak és a sportolóknak is jó. A cél, hogy összekössük az egészséget az étel fogalmával”- magyarázta Jason, aki a nagy álmát is megfogalmazta.
„A ’80-as években, amikor felnőttem, Izrael a narancsairól volt ismert. Szeretném elérni, hogy a mogyoró legyen az élelmiszer mezőgazdaság új fókuszpontja!”