Szukkot ünnepének közepén járunk, pár nappal ezelőtt köszöntött ránk az Újév, végigböjtöltük Jom Kippurt, és pár napja teljesítjük a sátorban lakás micváját is! Ebben a közel három hétben megéltünk örömöt, reményt, félelmet és szomorúságot. Nem telt el napunk őszinte ima, segítségkérő fohászok nélkül. A segítségkérés köré fonódik az ünnep hetedik napja is, melynek külön neve van, Hosáná rábá, azaz a nagy segítségkérés napja.

A Tórából az aznapi áldozatbemutatásokra vonatkozó részeket olvassuk fel, majd a körmenetek következnek, melyet héberül hákáfotnak nevezünk. Ezek a körmenetek a Szentély fennállásának idejére emlékeztetnek bennünket, amikor is annak idejében hétszer járták körül az oltárt. Mi is hétszer járjuk körbe a bimát, kezünkben tartva az ünnepi csokrot, a lulávot, és hozsánnákat mondunk közben.

Ezek után végleg letesszük a lulávot, és egy öt fűzfaágból készített csokrot veszünk a kezünkbe.

Elmondunk néhány zsoltárt, majd ötször a földhöz verjük a gallyakat. Tesszük mindezt azért, mert egy magyarázat szerint a fűzfa levelei az ember szájához hasonlóak, ahhoz a szájhoz, mely az imákat mondja, hiába ütik-verik! Természetesen más magyarázat is van, mely szerint jelképesen így rázzuk le bűneinket.

Szukkot nyolcadik napja smini áceret, a nap egy önálló ünnep, bár bizonyos mértékben összefügg Szukkottal. A smini áceret szavak jelentése: nyolcadik napi záróünnep, ünnepi gyülekezet. Maimonides így magyarázza smini áceretet: „Azért ünnepeljük, hogy teljessé váljék örömünk, amely nem lehet oly tökéletes a sátrakban, mint a szilárd házakban.” Smini ácerettől esőért is imádozunk!

A Tóra örömünnepe, Szimchát Tórá

A Szukkot és Smini áceret ünnepe után tisri hónap huszonharmadik napján ünnepeljük. A Tórát, Mózes öt könyvét, egy év alatt olvassuk fel a zsinagógákban. Hétfőn, csütörtökön és szombaton, illetve böjt- és ünnepnapokon. Minden hétnek megvan a maga szidrája, hetiszakasza, amit olvasunk, lejnolunk. Szimchát Tórá napján érünk a végére és kezdjük azonnal újból elölről. Jelképezve azt, hogy a Tóra tanulása sohasem szűnik meg, és hogy egy végtelen körforgás, egy örökre szóló kapcsolat van a zsidóság és a Tóra között.

Az természetesen nagy megtiszteltetés, ha valaki a Tóra befejező részét olvashatja fel vagy olvassák fel neki, és annak is jár a kóved, aki megint elkezdi az első rész olvasását vagy olvassák fel neki. Olyannyira, hogy ezeknek a személyeknek külön nevet is adtak. Aki a végét olvassa fel, ő chátán Tórá, a Tóra vőlegénye. Aki pedig kezdi, ő chátán b’résit, azaz a kezdet vőlegénye. Közvetlenül a Szimchát Tórát követő szombatnak is külön neve van, Sábát B’résit, azaz a kezdés szombatja.

A leglátványosabb, legszínesebb és egyik legvidámabb szokások egyike a zsinagógai körmenet Szimchát Tóra alkalmával. Ilyenkor az összes Tóratekercset kivesszük a frigyszekrényből és énekelve, táncolva hétszer körbevisszük a zsinagógában. A gyerekek zászlókat lengetnek, mindenki örül, a lányok és asszonyok cukorkát dobálnak, akárcsak bármicvá vagy bátmicvá alkalmával.

 

Bét Hásoevá, a vízmerítés ünnepe

Szukkot egyik különlegessége és örömteli szokása a Bét Hásoevá, azaz a vízmerítés ünnepe. A Talmud leírása szerint ez hatalmas örömünnep volt, kivilágítással, zenével, tánccal: „Aki nem látta a Vízmerítés ünnepségét, még sose látott igazi örömöt!”. A zsidó hagyomány szerint miként Jom Kippurkor eldől minden egyes ember sorsa a következő évre, ugyanúgy dől el Szukkotkor a következő évi eső mennyisége. Amikor még állt a jeruzsálemi Szentély, minden áldozathoz tartozott boráldozat, melynek során a bort az oltárra öntötték. Szukkotkor vizet is öntöttek az oltárra, és egész éjszaka tartó zenével és tánccal ünnepelték. Szukkot minden reggelének napfelkeltekor a kohaniták és léviták egy csoportja ment le a Siloách-patakhoz és húztak friss vizet onnan, később pedig a reggeli áldozat során öntötték az oltárra. Ma, amikor már nem áll a Szentély, természetesen a vízáldozat sem létezik, de számos közösségben mégis ünneplik a szimchát bét hásoévát zenével és tánccal!

Szukkotkor vége a betakarításnak, tele van a kamránk. Büszkén nézünk végig a polcokon sorakozó lekvárjainkra, savanyúsággal teli üvegjeinkre. A nyár még édesebbnél édesebb gyümölcsökkel, színpompás virágokkal köszön el tőlünk és adja át helyét az ősznek. Az ünnep hátralevő napjaira elkészített ételeinkre is legyen jellemző ez a „gazdagság”! Ehhez adok néhány remek ötletet!

Flódni

 

 

 

 

Hozzávalók:

Mákos töltelékhez:

A diós töltelékhez:

Almás töltelékhez:

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáljuk át, morzsoljuk össze a margarinnal. Gyúrjuk össze a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a borral. Csomagoljuk fóliába, és amíg a tölteléket elkészítjük, pihentessük a hűtőben. A töltelékhez a mákot öntsük le a forró borral, adjuk hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeljük bele a narancshéjat. A diós tölteléket is hasonlóan készítsük el. Arra ügyeljünk, hogy jó sűrű legyen, különben kifolyik a tésztából. Az almát reszeljük le, keverjük össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsük fahéjjal. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tésztát osszuk öt egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújtsunk vékony lapokat. Fektessük az elsőt a tepsibe, majd kenjük rá a mákos masszát. Utána ismét egy tésztalap következik, arra pedig az almás töltelék kerül. A következő lapra a diós keveréket egyengessük el. Terítsünk rá még egy tésztalapot, arra kanalazzuk a szilvalekvárt. Végül tegyük rá az utolsó lapot is. Felvert tojással kenjük le, hogy szép színe legyen! A tetejét szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben, 150 fokon, körülbelül 45 perc alatt süssük aranybarnára!

 

Babele kugele

Ha egy igazán édes kuglira vágysz, na, akkor feltétlenül el kell készítened a következő receptet! De mi az a kugli? A kugli egy édes „sült pudingos” rakott étel.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, sózzuk és pár kanál olajat is adjunk hozzá. Tegyük a tésztánkat a forró sós vízbe és főzzük al dentére. Közben állítsuk össze a keveréket! Válasszuk szét a tojásokat és tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vajat, a vaníliáscukrot és a fahéjat, majd magas fokozaton keverjük pár percig. Ha a tésztánk al dente, szűrjük le és tegyük félre hűlni egy kicsit. Térjünk vissza a keverékhez, szórjuk bele a lisztet és az összetört túrót, majd keverjük tovább szintén magas fokozaton. Most tegyük bele a mazsolát vagy az aszalt gyümölcsöket, és a közben kissé kihűlt tésztával együtt keverjük össze. Majd verjünk a tojások fehérjéből kemény habot, és laza mozdulatokkal forgassuk bele. Vajazzunk ki egy körülbelül 30×20 cm-es tepsit és öntsük bele a keveréket, 180 fokon süssük szép pirosra a kuglinkat!

Tipp: tálaláskor adhatunk mellé egy kis baracklekvárt! Nem rontja el!

 

Szilvás-diós pite

Ez a szilvás-diós pite tökéletes desszert! Az édes szilvák és a ropogós dió együttesen varázsolják el a napodat!

Hozzávalók:

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mossuk meg a szilvákat, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat. Keverjük össze a vajat és a cukrot egy nagy tálban, addig, amíg krémes állagú nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és jól keverjük el. Szitáljuk bele a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a sót és a vaníliát, majd alaposan keverjük össze. A durvára vágott diót is adjuk hozzá a tésztához, és szintén keverjük el. Egy kivajazott piteformába öntsük a tésztát, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a szilvát. Tegyük a pitét a sütőbe, és süssük körülbelül 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Miután megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk szeletekre.

A végére pedig egy sütés nélkül elkészíthető finomságot ajánlok!

Gesztenyés babapiskótás krémes

Hozzávalók az alaphoz:

Krémhez:

Rétegezéshez: körülbelül 31 db babapiskóta

Tetejére: 2,5-3 dl habtejszín, kakaópor a szóráshoz

Elkészítése:

Az alap hozzávalóit kevés tejjel jól összegyúrjuk, vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos a kész massza. A gesztenyés masszát egyenletesen egy tálca aljára vagy egy 20×30 cm-es tepsibe nyomogatjuk egyenletesen. A krémhez a tejet a pudingporokkal sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. A krém egyik felét rákenjük az alapra. Langyos, rumos tejbe forgatott babapiskótával kirakjuk a tetejét. Ne hagyjuk sokáig a tejben a piskótákat, hogy ne áztassuk el őket, majd a krém másik felét is rákenjük. Végül a tetejére kenjük a felvert tejszínhabot, majd megszórjuk kakaóporral. A receptet itt találtam.

És van hozzá egy videó is.

Kóser ház

Körből körbe

2025.10.09.