A héten Noách, közismertebb nevén Noé hetiszakaszát olvassuk a Tórából. A szidrában rögtön az Ö-rökkévaló bánatával és csalódottságával találkozunk. Csalódott, mert az ember máris annyi rosszat, gonoszságot, romlottságot követett el, hogy az Ö-rökkévaló szerint megérett a pusztulásra. Elhatározza, hogy mábult, azaz özönvizet bocsát a világra, és elpusztítja azt.

Egyedül csupán Noé találtatik érdemesnek arra, hogy megmeneküljön. Noé, az egyetlen igaz ember, aki megmenekülhet. Noé az I-stennel járt. Feladatául azt kapja, hogy építsen fából egy nagy, kívül és belül is szurokkal bekent bárkát, melynek belsejében átvészelheti a vízözönt családjával és az Ö-rökkévaló parancsa szerint felvitt állatokkal együtt. A tiszta állatokból hét-hét párat, míg a tisztátalanokból egy-egy párt kellett felvinnie.

Miután elkészül a bárka, negyven napig szakad az eső, és még százötven napig viharos a hatalmas víztömeg, majd csillapodni kezd, és végül apadásnak indul. A bárka az Ararát hegyén „feneklik” meg. Noé a hollót küldi először, majd többször a galambot, hogy megnézzék, leapadtak-e már a vizek a föld színéről. A többszöri kibocsátás után a galamb egyszer csak egy olajággal tér vissza, majd a következő alkalom után már egyáltalán nem repül vissza. Az Ö-rökkévaló megparancsolja Noénak, hogy hagyja el a bárkát és népesítse be újra a földet.

 

Noé a parancs szerint cselekszik, utána oltárt épít és áldozatot mutat be. Oly kegyet talál az Ö-rökkévaló szemében Noé, hogy szövetség köttetik vele és elhangzik egy ígéret, mely szerint soha többé nem pusztítja el az egész emberiséget a cselekedetei miatt. A szövetség bizonyítékául szivárvány jelent meg az égen. Ha keset, azaz szivárvány jelenik meg az égbolton, jusson eszünkbe az Ö-rökkévaló ígérete!

Az özönvízig az emberek csak zöldségeket fogyasztottak, most viszont Noé engedélyt kap arra, hogy az állatok húsát is fogyaszthatják, de tilos enniük a még élő állat húsából és véréből. Noé szőlőt is ültet, bort készít belőle, melytől lerészegedik. Részegségében mezítelenné lesz, két fia, Sém és Jáfet azonban betakarják apjukat, amiért áldás száll rájuk, Chámra azonban átok mondatik, mert visszaél apja megalázó állapotával.

Tudtad?

A Talmud is foglalkozik a részegséggel! Úgy írja le a részegség fokozatait, hogy négy állathoz hasonlítja a lerészegedett embert. Ezek szerint: először az ember szelíd, mint a bárány. Utána olyan erősnek hiszi magát, mint egy oroszlán. Majd még több alkohol fogyasztása után, már földön fekve bemocskolva ruháját olyan, mint a disznó. Végül pedig úgy ugrál, mint egy majom!

Bölcseink a hetiszakasz tanulmányozása során hét törvényt vezettek le a szövegből, ezt úgy nevezzük, hogy Noé fiainak a hét törvénye, amelyek nem csupán a zsidókra, hanem minden emberre, Noé minden leszármazottjára vonatkoznak.

 

A hét törvény pedig:

Két fontos elemet szeretnék kiemelni, melyek a szidrához kapcsolódnak! Az egyik tehát a hús fogyasztásának engedélyezése (tiszta, nem tiszta állatok), bár itt még a kásrut (kóserság) szabályai határozottan nem hangzanak el. A másik pedig a szőlő ültetése, a bor készítése és felhasználása.

 

A bor az öröm és az ünnep hagyományos jelképe.

Mindennél fontosabb, hogy a bornak szőlőből kell készülnie, amikor kóser borról beszélünk. Mielőtt azonban bor nélkül is mosolyt csalnék az arcokra, gondoljunk arra, hogy készülhet, sőt sokan készítenek bort például almából, málnából vagy meggyből.

A bor igazából két dolog miatt lesz kóser.

Számos szabályról terjedelem hiányában azonban még csak említést sem tudtam tenni, természetesen ennél jóval több szabályt kell betartani a bor készítése során.

A teljesség igénye nélkül említenék meg néhány alkalmat, mikor bort iszunk, sőt bort kell, hogy igyunk! Első helyen mindenképpen a kiddust említem. A gondolati felsorolásból azonban nem hiányozhat még a hávdálá, az esküvő, a brit milá. Pészáchkor, a széder estén pedig kötelező a négy pohár bor fogyasztása, és természetesen purim ünnepe sem múlhat el borivás nélkül.

 

Kiddus

A Kiddus szó a lökádés, azaz a megszentelni igéből származik, és megszentelést jelent. A szent elválasztása a profántól, az ünnep megszentelése, elválasztása a hétköznapoktól. Kiddust mondunk a zsinagógákban és otthon is, minden szombat este és minden ünnepkor. Tórai előírás, hogy a szombatot szóban kell megszentelni. Írva van: „Emlékezzél meg a szombat napjáról, hogy megszenteld azt” (2Mózes,20:8)

Bölcseink vezették be azt a szabályt, hogy a kiddust egy pohár bor fölött kell elmondani. A szombati gyertyákat a család hölgytagjai gyújtják meg, a családfő vagy az erre felkért személy pedig mondja a kiddust. Abban az esetben, ha bármilyen okból a gyertyagyújtás micváját a ház asszonya nem tudja teljesíteni (pl. ágyban fekvő beteg), akkor a férjnek kell meggyújtania. Fordított esetben, ha nincs fiúgyermek, aki esetleg el tudná mondani a kiddust, úgy nekünk nőknek kell elmondanunk. Mint említettem, csak kóser szőlőből készült bort vagy kóser szőlőlevet lehet, pontosabban kell használni a hagyományos áldás elmondásakor.

 

A borra mondandó áldás

Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri hágáfen.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Királya, aki a szőlő gyümölcsét teremtette.

 

A kiddushoz a bort díszes serlegbe, kehelybe vagy akár egyszerű pohárba is tölthetjük. Az áldásmondáshoz szükséges minimális bormennyiség azonban meghatározott, legalább egy deciliteres poharat kell használnunk. A díszítésük sokféle lehet.

 

Süssünk szivárványkalácsot!

A hetiszakaszban megjelenő szivárvány kiváló alkalmat ad arra, hogy gyermekeinket is bevonjuk a sábeszi kalácsok sütésébe! Ami kell hozzá: egy jó kalácsrecept, legalább annyiféle színű ételfesték, ahány szálból fonjuk a kalácsot, egyszer használatos kesztyű, hogy a kezünket se és a másik színű tésztát se fogja be a festék. A képek segítséget nyújtanak a tervezéshez és az elkészítéshez egyaránt.

 

Mivel éhgyomorra nem jó bort vagy egyéb alkoholt fogyasztani, így szeretettel ajánlok még pár igazán finom ételt! A felsorolt ételekben közös, hogy szőlőt vagy bort használunk az elkészítésükhöz. Tehát utánunk az ízözön!

 

Jó étvágyat!

 

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, és közepes lángon 10 percig pirítjuk rajta a megtisztított, vékonyan felkarikázott hagymát. Azután meghintjük a liszttel, és kissé lepirítjuk. Felöntjük a borral, valamint 1 l vízzel, majd hozzáadjuk az ételízesítőt, felforraljuk. Sózzuk és borsozzuk a levest. Kis lángon 20 percig főzzük. Közben a bagetteket szeletekre vágjuk, elrendezzük őket a sütőtálcán, és 225 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. A levest konyakkal ízesítjük, ha szükséges, ismét sózzuk és borsozzuk. A megpirított bagettek tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe kb. 5-7 percre vagy annyi időre, amíg a sajt rápirul. Az elkészült bagetteket tányérra szedjük és a forró levessel azonnal tálaljuk.

 

 

Vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével

Hozzávalók:

 

Hagymás dödölle

Hozzávalók:

 

Elkészítés: Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk, hogy könnyebben levet eresszen és üvegesre pároljuk. Közben kockákra vágjuk a megtisztított marhalábszárat, majd a hagymára tesszük. Addig pirítjuk, míg egységesen kifehéredik a hús, a tűzről félrehúzva beleszórjuk a pirospaprikát. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Apró kockákra vágjuk a paradicsomokat és paprikákat, majd ezt is hozzáadjuk a pörköltünkhöz, sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk köménnyel. Ha már szinte teljesen megfőtt a hús, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymákat és a vörösbort, és készre, azaz teljesen puhára főzzük. A jó szafthoz a vizet állandóan pótoljuk, és mindig pirítsuk zsírjára. Ez a pörkölt legfontosabb része! Míg a pörkölt fő, igaz ez eltarthat akár több órán keresztül is, elkészítjük a dödöllét. A burgonyákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Alaposan megsózzuk, és puhára főzzük. A megfőtt burgonyát a lábasban hagyva egy krumplitörő segítségével összetörjük, majd alacsony láng fölött, részletekben hozzáadjuk a 25-30 deka lisztet, és simára keverjük. Egy nagy serpenyőben libazsírt hevítünk, és rádobjuk a felaprított vöröshagymákat. Vigyázzunk, ne égjen meg.

Két kanál segítségével galuskákat formázunk a krumplis keverékből, és rögtön a hagymás zsírba tesszük őket. Gyakori forgatás, kavarás mellett jól lepirítjuk. Megjegyzem, hogy jelen esetben köretként tálaljuk, de önálló ételként szintén megállja a helyét! Abban az esetben fokhagymás tejföllel meglocsolva, tepsibe téve átpiríthatjuk, és azonnal forrón tálaljuk!

 

 

Szőlős clafoutis (klafuti)

Hozzávalók:

Elkészítés: Tejes recept lévén ebbe a menüsorba úgy illeszthetjük be, ha a vajat és a tejszínt lecseréljük növényi margarinra és vegán tejszínre! A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megmosott szőlőt lecsepegtetjük és a lecsipkedett szemeket konyhai papírtörlőn leszárítjuk. Egy kisebb edényben megolvasztjuk a vajat, és kissé hűlni hagyjuk. Az olvasztott vajat vagy margarint keverőtálban elvegyítjük a porcukorral, 2 db egész tojással és 2 db sárgájával. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd belekeverjük a tejszínt vagy a vegán tejszínt, és a fahéjjal, valamint a sóval ízesítjük. Végül lazán beleforgatjuk a félretett 2 db tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszát vajjal vagy margarinnal kikent, liszttel meghintett tűzálló tálba vagy piteformába töltjük. Megszórjuk a szőlőszemekkel, és kissé belenyomkodjuk. A tejes pitét az előmelegített sütőben sütjük kb. 45 percig, vagy amíg a teteje kissé megpirul. Végül a formában hagyjuk langyosra hűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Kóser ház

Láss csodát, láss szivárványt!

2025.10.23.