A címet olvasva elsőre egy népszerű amerikai sorozat juthat az eszünkbe. De tévedünk, ugyanis a sorozat pontos címe „Gazdagok és szépek”. Viszont ősanyáink, Sára és Rebeka kapcsán először a szépségük tűnik fel. Gazdagságuk pedig kitartásukban, hitükben, bátorságukban és abban rejlett, hogy amikor gyermekeikről volt szó, nem magukért, hanem értük, a jövőjükért, a jövőnkért aggódtak és cselekedtek!
Tanuljunk a szidráról és a szidrából!
A héten Toldot hetiszakaszát olvassuk fel a Tórából. A legelső dolog, ami eszünkbe jut a szidrából, nem más, mint az egy tál lencséért eladott elsőszülöttség története. Sára halála után Izsák feleségül veszi Rebekát és megvigasztalódik. Viszont Sárához hasonlóan Rebeka is meddő volt. Bölcseink azt tanították, hogy az Ö-rökkévaló vágyakozik az igaz emberek, az ősatyák és az ősanyák imájára és beszédjére, ezért azt mondta, „ők szépek és gazdagok, ha lenne gyermekük, mikor hallanék róluk?”
Rebeka húsz évet várt arra, hogy megfoganjon. Nála csak egy ember imádkozott „jobban”, az pedig maga Izsák volt.
„Izsák imádkozott az Ö-rökkévalóhoz a feleségéért” (1Mózes25,21), és Izsák azt mondta: „Ö-rökkévaló, minden gyermek, akit te adsz nekem, legyen ettől az igaz asszonytól…” (Midrás, Beresit Raba63,5.)
De mit jelent ebben az olvasatban, hogy igaz asszony?

Itt van egy „asszony”, aki valójában egy fiatal lány, aki jószívű, önzetlen, bár kapzsi, anyagias és önző emberek között élt. Aki érzi, hogy fontos feladatot fog teljesíteni Izsák oldalán. Aki meg akar felelni Izsáknak, jó feleség és anya, jó anya akar lenni: olyan, mint anyósa, Sára volt.
Izsák számára Rebeka tökéletes:
„Izsák bevitte őt Sárának, az ő anyjának sátrába. Elvette Rebekát, hogy a felesége legyen, és szerette őt, és megvigasztalódott az anyja halála után” (1Mózes24,67).
Izsák igaz asszonynak látja Rebekát, aki anyjához hasonlóan érdemes a zsidó ősanya címre és arra, hogy társa legyen az életében és küldetésében. A szöveg kiemeli, hogy miután Izsák feleségül vette, szerette őt. Minél jobban megismeri, annál inkább szereti és tiszteli. Majd mikor Rebeka megfogant, egyből két gyermekkel lett várandós. A két gyermek viaskodott az anyjuk méhében, mert mindkettő elsőszülött akart lenni. Ez a méh, amely úgy vágyott arra, hogy jó célra használtassék, hogy megadhassa a legdrágább ajándékot férje számára, nos, ez a méh harctérré változik a két gyermek, a két nép között. Egy midrás szerint „mikor Rebeka bálványimádók háza előtt haladt el, Ézsau rugdalózott a méhében és megpróbált kijönni; mikor az Ö-rökkévaló háza mellett ment el, Jákob rugdalózott, és jött izgalomba”.
Rebekát komoly kétségek, félelmek gyötrik, még fogalma sincs arról, hogy ikrekkel várandós, csak azt érzi, hogy születendő gyermeke különleges jellem, különleges erők vannak benne a jó és a rossz iránt. Segítséget és magyarázatot pedig magától az Ö-rökkévalótól kap!

„Két nép van a méhedben, és két nemzet válik ki bensődből; az egyik nemzet erősebb lesz a másiknál, és az idősebb szolgál majd az ifjabbiknak.” (1Mózes 25:23)
Rebeka nem mondja el, titkolja Izsák előtt, hogy a fiatalabbik gyermek „felsőbbrendűbb” lesz a másiknál. Magában tartja az értesülést mindaddig, amíg el nem jön az idő a cselekvésre, hogy ez valóra is válhasson. Megszületik a két gyermek, Ézsau bújt ki először, de a sarkát fogva jött Jákob is. A gyermekek azonban teljesen eltérő irányba fejlődnek. Ézsau a mező emberévé lesz, agreszív, férfias, vadászik és vadat hajt, az élet fizikai oldalát élvezi. Jákob tudós lesz, szellemi törekvések jellemzik.
„Izsák szerette Ézsaut, mert a vad szája íze szerint volt. Rebeka pedig Jákobot szerette” (1Mózes 25:28.).
Egy nap Ézsau fáradtan ér haza a vadászatból, Jákob lencsét főz éppen. A fáradt és kimerült Ézsau enni kér testvérétől, aki az ételért cserébe, az elsőszülöttséget kéri. Ézsau elgondolkozik, majd „eladja” az elsőszülöttségét egy tál lencséért. Természetesen, mint minden anya, Rebeka is mindkét fiát szerette; ugyanúgy, ahogy minden apa, úgy Izsák is. Akkor miért szerette „jobban” Izsák Ézsaut és Rebeka Jákobot? Izsákot megtévesztette Ézsau külseje, bölcsnek tűnő kérdései, ezért azt gondolta, hogy ő lesz a család és a nép vezetője. Rebeka viszont a női éleslátásával keresztüllát elsőszülött fián. Tudja és akarja, hogy Jákobé legyen az örökség, mert szerinte ő egész lényével alkalmas arra, hogy a zsidó nép vezetője legyen, ez pedig hatalmas feladat!
Jákob és Ézsau felnőttek, Izsák megöregszik, érzi, hogy napjai meg vannak számlálva, ezért meg akarja áldani elsőszülött fiát. Izsák Ézsaut akarja megáldani, és elküldi őt, hogy hozzon neki vadhúst, és készítsen finom ételt belőle számára, mellyel hangsúlyozza majd a pillanat fontosságát!

Rebeka viszont közbelép. Mikor meghallja Izsák „parancsát” Ézsau felé, tervet eszel ki és Jákobra adja Ézsau ruháit, karjára bőrt terít, hogy a testvére szőrös kezeit simítsa majd meg az apjuk. Kecskegidából finom ételt készít és beküldi Jákobot Izsákhoz, hogy az nekiadja az áldást! Izsák már rosszul lát, de érzi Ézsau illatát és karját megsimítva érzékeli, hogy az milyen szőrös. Jákob hangját hallja, de Ézsaut érzi! Miután jóllakott a kecskehúsból, megáldja Jákobot „az ég harmatával és a föld kövérségével” és a fivére feletti uralommal. Amikor Ézsau visszatér, és a csalásra fény derül, Izsák vigasztalásképp azt mondja fiának, hogy Ézsau a kardja után fog élni, és amikor Jákob elbotlik, elveszti uralmát a bátyja felett.
Szeretnék pár lencsealapú receptet megosztani veletek!
Lencsesólet

Készíthetjük füstölt hússal, de akár hús nélkül is! Én a hús nélküli változatot mutatom be, a húsos verzió elkészítésében segítségünkre lehet a képen látható elkészült tányér.
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 csésze bulgur vagy gersli
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 6 db tojás
- 2 evőkanál napraforgó olaj
Fűszerpaprikát, valamint sót és borsot ízlés szerint használjunk.
Elkészítés: a lencsét pár órára áztassuk be, majd öntsük le róla az áztatóvizet és alaposan mossuk át, majd csepegtessük le. A tojásokat főzzük keményre és pucoljuk meg őket. A vöröshagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, majd szórjuk meg kevés pirospaprikával. Engedjük fel vízzel és keverjük bele a jól átmosott, lecsepegtetett lencsét és a bulgurt. Ha gerslivel készítjük, akkor értelemszerűen azt tegyük bele. A keményre főtt tojásokat rendezzük el a sóletünkben, és alufóliával takarjuk le, majd tegyük a sütőbe, nagyon alacsony hőfokon süssük 3 órát.
Tárkonyos lencseleves

Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 kiskanál tárkony
- 2 dl tejföl
- olaj
- ízlés szerint só
- bors
- ételízesítő
- őrölt paprika
- levesbetétként apró tésztát ajánlok
Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk. Előző este, de legalább 1 órával a főzés előtt beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk. Felhevített olajon a zöldségeket a vöröshagymával együtt pár percig kevergetve pirítjuk, a zúzott fokhagymát is megfuttatjuk benne. Meghintjük őrölt paprikával és felengedjük kb. 1,2 liter vízzel. A lencséről leöntjük az áztatóvizet és a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és puhulásig főzzük. A tejfölt kevés forró levessel kikeverjük, majd ezt belekeverjük a levesbe. Száraz apró tésztát szórunk bele, tárkonnyal ízesítjük, pár percig lassan főzzük, végül rövid pihentetés után tálaljuk. Tálaláskor citrommal ízesíthetjük.
Lencsefasírt

Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- fél kávéskanál őrölt pirospaprika
- fél kávéskanál őrölt feketebors
- só
Elkészítés: a lencsét enyhén sós vízben puhára főzzük, a főzővizet leöntjük róla úgy, hogy kb. fél dl visszamaradjon. Villával összetörjük. A vöröshagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk az olajon, majd a többi hozzávalóval együtt a lencséhez adjuk. Jól összedolgozzuk és formázás után bő, forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen. Feltétnek főzelék mellé, de zöldségekkel akár hamburgernek is elkészíthetjük!
Zöldséges lencse

Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb zeller
- 1 db kisebb sárgarépa
- 1 db paradicsom
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 3 dl zöldségleves (leveskockából is lehet)
- 2 evőkanál olívaolaj
- kakukkfű
- só
- bors
Elkészítés: készítsük elő a zöldségeket, mossuk meg és daraboljuk fel őket. Nem kell nagyon apróra, lehet kissé rusztikusabbra, nagyobb darabokra. Egy edényben kezdjünk el olívaolajat hevíteni, a fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomón és futtassuk meg a már forró olajon. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Dobjuk rá a felszeletelt, darabolt vöröshagymát, zellert, sárgarépát, paradicsomot. Folyamatos keverés mellett süssük át a zöldségeket. Ezután tegyük bele a paradicsompürét, öntsük fel zöldséglevessel és az egészet forraljuk fel. Ha felforrt, adjuk hozzá a beáztatott lencsét, és fedő alatt főzzük további 30-40 percig. Kakukkfűvel, sóval és borssal fűszerezzük, majd még 10-15 percig főzzük kis lángon.
Vegán vöröslencse vagdalt

A vegánoknak sem kell lemondani a vagdalt-félékről. A vöröslencse remekül alkalmas rá, hogy egy kis zabpehellyel összekeverve, fűszerezve elkészítsük a tojás-, hús-, tejmentes fasírt-félénket. Ráadásul nem kell olajban kisütni, tehát ezért is egészségesebb. Ajánlom mindenkinek, aki hús-, tej- vagy tojásmentes étkezést folytat.
Hozzávalók:
- 30 dkg vörös lencse
- apró szemű zabpehely
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 4 evőkanál sörélesztő pehely (elhagyható)
- 1 hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- őrölt köménymag, majoránna, ételízesítő, pirospaprika, só, víz
- alufólia
Elkészítés:
A vöröslencsét, miután megmostuk, áztassuk addig, amíg meg nem duzzad. Ekkor már vörös színét szinte elveszti. Ezt követően kevés sóval és némi vízzel főzzük puhára. Ha megfőtt, keverjük össze annyi zabpehellyel, amennyit felvesz, hogy formázhatóvá váljon. Ízesítsük nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával. Adjunk hozzá majoránnát, őrölt köményt, s ha úgy érezzük, még egy kis ételízesítőt is tehetünk bele. A masszát elfelezzük, egyik részébe piros fűszerpaprikát keverünk. Tepsink hosszának megfelelő méretben alufóliából egy nagyobb darabot letépünk. Erre halmozzuk rá a massza paprikás részét, kisimítjuk, úgy, mintha keksztekercset készítenénk, majd rásimítjuk a másik masszát. Ezt követően a fólia segítségével felgöngyöljük. Amikor a rúd egybeállt, a fóliát rásimítjuk, a két végénél lezárjuk, majd tepsibe fektetjük, vízzel (kb. 2-3 dl) felöntjük a tepsit és sütőben kb. 35 perc alatt készre pároljuk.

A lé nagy része elpárolódik, elfő alóla, ám ha mégis marad, akkor azt leöntjük. Ezt követően a fóliákat szétnyitjuk, kicsit engedjük, hogy a maradék gőz és pára távozzon, majd amikor már nem túl forró, egy óvatos, de gyors mozdulattal, a fólia segítségével átemeljük a tálcánkra vagy tálunkra a kész vagdaltat. Kicsit hagyjuk kihűlni, ne forrón szeleteljük! Salátafélével fogyasztva kiadós ételben van részünk.