Britney Moore a déli államok ízét viszi el Dél-Izraelbe, de kis csavart tesz bele: a növekvő vegán igényeket kielégítő növényi alapú fogásokat tálal fel.
Britney Moore eredetileg Raleigh-ből származik, vagyis Észak-Karolinából. 1997-ben költözött Izraelbe; 11 évvel ezelőtt pedig összeházasodott a dimonai, afrikai-zsidó közösségből valakivel, ahol az emberek csak növényi alapanyagokból készült ételeket esznek.
„Az afrikai-zsidó izraeliek közössége jócskán kitágította a vegán ételekkel kapcsolatos ízlésemet”
– mondta az Israel21c nevű lapnak. Így született meg a Vegan Xpress nevű étterem ötlete, amely a Negev-sivatagban álló városkában, Mitzpeh Ramonban található. Az amerikai nő ennek lett a tulajdonosa és egyben főszakácsa; véleménye szerint Izrael a különböző etnikai hátterű emberek miatt „színes szivárvány”. Moore Instagramján tobzódnak a gusztusosabbnál gusztusosabb ételek, de magáról alig rak ki fotót. Ezért is van, hogy amikor a vendégek belépnek, néha meglepődnek a főszakács bőrszínén, aztán hamar túlteszik magukat rajta és rendelnek valamit.
Az étteremtulajdonos korábban nem volt vegán; Amerika déli részén nőtt fel és mindent megevett. 2016-ban egy francia szakácsiskolában, a Le Cordon Bleu-ben végzett, BA-végzettséget szerzett biokémiából és étterem-menedzsmentből.
Amióta Izraelbe költözött, a disznóhúst már nem eszi meg. Ugyanakkor szívesen vegyíti az észak-karolinai ételeket a kóser vegán kajával. (A Vegan Xpress egyéként 100%-ban vegán, vagyis alapvetően kóser, de nincs hivatalos kóser pecsétje.)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A tulajdonos szerint „áldás”, hogy saját vállalkozása lehet, hiszen bármit alkothat a konyhába, ami csak az eszébe jut; naponta új menüt talál ki. „Az emberek pedig visszajárnak, hogy megtudják, mit találtam ki aznapra” – mondta a főszakács a lapnak. Azzal magyarázta, hogy a vegán ételek gyakran külsőre és névre is hasonlítanak a hússal készültekre, mert sokan etikai okokból nem esznek húst, nem pedig azért, mert nem szeretik. Így ő is olyan ízeket, ételeket alkot, amik a gyerekkorára emlékeztetik – csak hús nélkül.