Sávuotnak hasonlóan a többi ünnephez, megvannak a maga jellegzetes ételei.

Tejes ételeket fogyasztunk, melynek természetesen több magyarázata is van. A Tórát Sávuotkor kapták őseink, és így minden edény használhatatlan (tréfli) volt, ezért tejes ételeket és gyümölcsöket ettek, amíg kikaserolták az edényeket. Bölcseink,  akik a Tórát magához a tejhez hasonlították, azt tanították, hogy a Tóra olyan fontos az életünkben, mint a csecsemő számára az anyatej. Fontosságához nem fér kétség! Héberül a tej, úgy hangzik, hogy háláv. A tej szó számértéke: 40 (het=8+lámed=30+vet=2). Mózes negyven napot töltött a Szináj-hegyen a tóraadáskor, ezért is szokás, hogy e napot tejes ételekkel ünnepeljük.

A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát és receptet!

Tejbedara vagy tejbegríz, túrós rétes, rizskoch, sajttorta, túrótorta, stíriai metélt, rakott krumpli, palacsinta, rakott palacsinta, palacsintatorta, gombaleves, tejfölös krumplileves.

Zöldpaprika fokhagymás juhtúróval töltve

Hozzávalók:

A juhtúrót áttörjük és a vajjal simára keverjük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymagerezdeket, a fölaprított petrezselymet, sóval, őrölt borssal ízesítjük. A paprikák szár felőli végét levágjuk, a magokat eltávolítjuk. A fokhagymás túrókrémet szorosan a paprikákba nyomkodjuk és legalább fél napra, behűtjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, vagy hosszában negyedelve kínáljuk salátalevelekkel bélelt tálon.

Uborkás túrókrém

Hozzávalók:

A túrót egy villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt. Az uborkát lereszeljük, lesózzuk, kicsit hagyjuk állni. Miután az uborka kiengedi a levét, jól kinyomkodjuk, majd az apróra vagdosott kaporral együtt a túróhoz keverjük. Ha azt szeretnénk, hogy krémes legyen, robotgéppel keverjük össze. Fűszerezzük, jól lehűtjük és fogyaszthatjuk.

Körözött

Hozzávalók:

A túróhoz adjuk a tejfölt és a fűszereket. Apró kockára vágjuk a lilahagymát és a többi hozzávalóhoz adjuk. Összekeverjük, és ha szükséges még ízesítsünk utána.

 

Kóser ház

Sávuot a konyhában

2021.05.16.