A felolvasó

2021.08.01.

A boldog tudatlanság és a néma vezeklés kombinációja nem csak egy hormontúltengéses tini életét, hanem a világtörténelmet is megváltoztathatja.

Múlt héten, a Jojo nyuszi kapcsán jutott eszembe az egyéni felelősség kérdése a Holokauszt alatt. Vajon az egyén maga is bűnös volt, még ha senkit se zárt be egy gázkamrába vagy akasztott fel a főtéren? A néma belenyugvás is bűn népirtáskor? A kérdés megválaszolhatatlan, talán ezért is nehezebb filmet készíteni a kollektív német bűntudatról, sokkal egyszerűbb az egyén szintén megmutatni a múltat. Ilyen film A felolvasó.

A második világháború utáni Németországban járunk 1958-ban, ahol a tini Michael nagyjából pont ugyanazt akarja, mint a legtöbb kamasz, csak kicsit csöndesebben. Olvas, tanul, tervezgeti a jövőjét és lassan, de biztosan tombolni kezdenek benne a hormonok. Egy betegségnek köszönhetően sodorja össze az élet őt az erősen harmincas Hannaval. A kalauznő nem a szavak embere, szerényen él, látszólag semmi se érdekli, illetve de… Michael könyvei. A tizenöt éves fiúban éledező szexualitás és Hanna irodalomszeretete hamarosan egy tiltott viszonyban csúcsosodik ki, aminek a nő eltűnése után vége szakad

Évekkel később a már joghallgató Michael a gyakorlatát tölti Berlinben, ahol egy női fegyőrökből álló csapat bűnösségét tárgyaljak, akik egy krakkói koncentrációs táborban közel 300 zsidó nő halálért felelősek. Az egyik vádlott maga Hanna, ami teljesen felborítja a Michael világát.

A három idősíkon játszódó történet nagyot markolt, ugyanis egyszerre beszél a tini szerelemről, egy tiltott szexuális viszonyról, az egyén szerepéről a háborúban, bűnről, félelemről, nah és a vezeklésről.

Kate Winslet még soha életében nem volt ilyen csúnya és egyszerű, pont ez az, amiért tökéletes tudott Hanna szerepében lenni. A saját tudatlansága miatt vezeklő nő szerepe nem véletlen hozott neki Oscart, egyszerre megrendítő és polgárpukkasztó az alakítása. Sokan karriergyilkosnak tartották Hanna szerepét, fél Hollywood passzolta is a lehetőséget, hiszen hogy lehetne egy tömeggyilkossággal vádolt nő szimpatikus a nézőknek, aki egy kiskorúval folytat szexuális viszonyt? Nos, Winslet elérte azt a bravúrt, hogy a nézők két órán keresztül aggódjanak Hannaért, akinek ha volt is bűne, az maximum a saját butasága volt.

Mellett David Kross is képes emlékezetes maradni. A forgatás alatt még 17 éves fiú érett színészként vetette bele magát Winslettel a fülledt szexjelenetek mellett a drámai pillanatokba is. A történet valódi főszereplője ő, dacára annak, hogy Winslet ellopta a showt.

Ahogy végig nézünk balról-jobbról az ország és a világ politikai- és szociális helyzetén nem is lehetne a film mondanivalója aktuálisabb, mint valaha: kifizetődő a struccpolitika vagy vegyük kezünkbe a sorsunk irányítását és ne essünk bele újra a múlt hibáiba?  Bármelyikre is voksolna a kedves olvasó egy jó tanács; sose szégyelljük bevallani a gyengeségeinket, mert az életünkbe is kerülhet.