Jámim noráim, a félelmetes napok

2021.09.09.

Jom Kippur az engesztelés, a zsidó év nagy napja, amely teljesen az önvizsgálatnak és a belső megtérésnek van szentelve, Sábát sábáton, a szombatok szombatja. Jom Kippur tisri hónap, az újév első hónapjának tizedik napjára esik. Már az újév első napján felbukkan Jom Kippur gondolata. Mintegy előkészítőleg, hiszen Ros Hásáná, a kürtfújás napja, ami az alvókat mély álmukból felriasztja. Az Ö-rökkévaló előtt akkor ott fekszenek az égi könyvek, s benne feljegyezve minden ember neve, és valamennyiünk minden cselekedete. Tehát a Ros Hásánával elkezdődik valami, s ezt a Jom Kippur fejezi be. Ros Hásánákor beírattatunk, Jom Kippurkor pecsétet kapunk.

Ez a két nap az eleje illetve a vége annak a tíznapos időszaknak, amit a tíz bűnbánati napnak, jámim noráimnak, szó szerinti fordításban félelmetes napoknak nevezünk. Jom Kippur, az engesztelés napja elnevezés a kápárá nevű szertartásból ered. Régi zsidó szokás a Jom Kippurt megelőző napon tartott kápárá szertartás, mely a tisztaságot, a bűntől való mentesítést, megszabadulást szolgálja. Ennek során a férfiak egy kakast, a nők egy tyúkot forgatnak meg háromszor a fejük fölött, várandós asszonyok egy kakast és egy tyúkot is megforgatnak a fejük felett, így adva át nekik szimbolikusan a bűneiket, majd utána az állatot levágják. Vannak, akik ezt a szertartást a szegényeknek adott adománnyal, a cedákával helyettesítik, de Izraelben sokan tartják magukat a kápárá hagyományához.

Erev Jom Kippurnak, vagyis az ünnep estéjének külön neve van, Kol Nidré, fordítása: minden fogadalom. A Kol Nidré valójában nem is imádság, inkább egy ünnepélyes nyilatkozat, amely az esztendő során meggondolatlanul tett fogadalmak és ígéretek feloldását szolgálja. Tehát szokás a fogadalmakat, ígéreteket három tanú jelenlétében feloldani, és bocsánatot kérni embertársainktól, mert az Ö-rökkévaló az ellene elkövetett vétkeket Jom Kippurkor megbocsátja, de az embertársaink elleni vétkeket nem törli el mindaddig, míg az ember meg nem követi embertársát. Bocsánatot kérni bárkitől csakis őszintén, mély megbánással lehet. A hanyagul odavetetett bocsánat, megkockáztatom még sértő is lehet. Az biztos, hogy célját nem éri el! Ha őszintén bocsánatot kérnek tőlünk, azt illik elfogadni. Nem alázhatjuk embertársainkat azzal, hogy könyörögjenek nekünk a bocsánatért. Éppen ezért, ha háromszor, őszintén bocsánatot kértünk, és vélt vagy valós haragosunk még mindig hajthatatlan és nem fogadja el a bocsánatkérésünket, akkor hagyjuk.

Ugyanis ezek után bocsánatkérésünket elfogadottnak kell tekinteni, mert mi mindent megtettünk a helyzet normalizálásáért, rendbehozataláért. A felelősség innentől kezdve már nem a miénk, hanem azé az emberé, aki nem fogadta el kérésünket. Szokás a temetőbe is kilátogatni, felkeresni az elhunytak sírját, emlékeztetni önmagunkat a halálra, mely a bűnök eredménye. Hagyományosan az igaz emberek sírjait látogatjuk meg és kérjük közbenjárásukat érdekünkben az Égi Bíróság előtt. Ilyenkor a szokásosnál több adományt adunk szem előtt tartva, hogy a jótékonyság megment a haláltól. Jom Kippurról mégis az első, ami egyből eszünkbe jut, az a 25 órás szigorú böjt!

Sem ételt, sem italt nem fogyasztunk. Nem viselünk bőr cipőt. Nem használunk illatszereket, nem sminkeljük magunkat. Az ünnep beköszönte előtti délután szokás, hogy könnyű, nem fűszeres ételekből álló ételeket fogyasztunk. Furcsának tűnhet, hogy pont a 25 órás nagyböjt előtt ételekről beszélünk, de azt tartja a hagyomány, hogy aki sokat eszik nagyböjt előtt, az olyan, mintha két napot böjtölt volna!

A böjtölésről többet itt tudhatsz meg

Sokszor hivatkoztam már arra, hogy kisgyermekként milyen ételeket készített áldott emlékű nagymamám. Ezt a menüsort készítem mindig Jom Kippurt megelőző étkezésre és a böjt kimenetele utáni étkezésre is, vagyis tyúkhúslevest cérnametéltet, főtt húst zellermártást és édes bárcheszt fogok készíteni. A megszokott módon húslevest készítünk, melyből a megfőtt húst kiszedjük, és félretesszük. Ha a zellermártást húsleves levével fogjuk felhúzni, akkor célszerű több levest főzni.

Zellermártást úgy készítünk, hogy egy nagyobb zellergumót megtisztítunk, és apró kockára vágjuk vagy egyszerűen lereszeljük. Kevés olajon megdinszteljük addig, amíg aranybarna nem lesz. Ezután liszttel meghintjük és kevés sót adunk hozzá, hogy ne legyen csomós a mártásunk, majd húslevessel felengedjük, annyi levest használva hozzá, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges újra ízesítünk! Majd a félrerakott főtt húst beletesszük, és pár percet forraljuk, óvatosan, nehogy leégjen.

Mazsolás foszlós kalács

  • 80 dkg finomliszt,
  • 20 dkg BL80-as liszt,
  • 3 teáskanál só,
  • 2 tojás,
  • 4-5 evőkanál olaj,
  • kb. 6 dl langyos víz,
  • 2 teáskanál cukor,
  • 1 cs vaníliáscukor,
  • 4 dkg élesztő,
  • mazsola ízlés szerint

Elkészítése:

Az élesztőt a meglangyosított folyadékba morzsoljuk és hozzáadunk kevés cukrot, majd hagyjuk felfutni. Addig egy megfelelő nagyságú tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a külön felütött és átvizsgált tojásokat, az olajat, a cukrot, a vaníliáscukrot, a mazsolát. Figyeljünk arra, hogy a sót ne közvetlenül oda szórjuk, ahová a felfuttatott élesztőt fogjuk, mert nem kel rendesen a tésztánk. Ha hozzáadtuk a kovászunkat, lassan adagoljuk a langyos folyadékot is és állítsuk össze a tésztát, majd kezdjük el dagasztani. Ha bedagasztottuk, utána takarjuk le és meleg helyen kelesszük duplájára. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, nem kell erősen, majd kelesszük 20 percet újra. Ennél a pontnál veszünk chálát a tésztánkból! A chálá levételekor a következő áldást mondjuk:

Báruch Átá Há.Sém Elochénu Melech HáOlám, áser kidsánu bemicvotáv vöcivánu löháfris chálá min háiszá.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a világ Királya, aki megszenteltél minket parancsolataiddal, és meghagyta nekünk, hogy leválasszuk a chálát a tésztából.

Kedves Olvasóim!

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy Mindenkitől, akit szándékomon kívül, megbántottam a legőszintébben bocsánatot kérjek!

Mindenkinek könnyű böjtöt és jó pecsétet!