Mindenki becsekkolt? — Evan, a Minden6ó

Kovács Szilárd
2021.10.10.

A rekeszizmainkat mozgatva várhatjuk a következő vízözönt.

Ahogy a Kóser-ház legutóbbi bejegyzésében olvashattátok a szidrában rögtön az Ö-rökkévaló bánatával és csalódottságával találkozunk. Csalódott, mert az ember máris annyi rosszat, gonoszságot, romlottságot követett el, hogy az Ö-rökkévaló szerint máris megérett a pusztulásra. Elhatározza, hogy mábult, azaz özönvizet bocsát a világra, és elpusztítja azt.

Mindannyian ismerjük innen a történet és annak végét is. Érdekes, hogy Hollywoodot viszont kevésbé fertőzte meg ez a sztori, ugyanis csupán egy-két film készült Noé és az özönvíz történetéről. Közülük is a legismertebb és a legsikeresebb egy vígjáték, ami csak nyomokban tartalmazza a vallási történetet és tulajdonképpen a Minden6ó című Jim Carrey vígjátéknak a folytatása. Azonban az Evan, a Minden6óban a gumiarcú komikus helyett az inkább botoxos faarcáról híres Steve Carrell veszi át a stafétabotot.

Miután Carrey a 2003-as filmben lefutotta a köreit az Örökkévalóval, 2007-ben a hollywoodi producerek úgy gondolták, hogy az első film idején még szinte ismeretlen, ám a 40 éves szűzzel és a Hivatal című sorozattal szupersztárrá váló Steve Carrellnek is jól állna, ha meglátogatná őt a főnök egy feladattal. Az első részből importált Morgen Freeman az Örökkévaló szerepében csupán annyit kér Carrell figurájától, hogy építsen egy hatalmas bárkát, gyűjtsön be minden állatból egy párt, mert hamarosan itt a vízözön… ismerős a sztori? Noé helyett azonban Evan először hitetlenül, utána pedig a legnagyobb marha módjára áll neki a szent feladatnak mire megérti, neki tényleg fontos küldetése van.

Steve Carrell kiváló komikus, ami a történet apróbb lyukain és az itt, ott proli viccein segít átlendülni és egy egész kellemes, családi vígjátékot képes varázsolni az Evan, a Mindenhatóból. A CGI állatok néha bénácskák, de összességében jó munkát végeztek a technikusok. Vasárnap délutánra tökéletes szórakozás a családnak, aki viszont szeretne komolyabban elmélyedni a vízözön témakörében, annak Darren Aronofsky, 2014-es Noé című filmjét ajánlanám az Oscar-díjas Russell Crowe főszereplésével.