Pasik a porondon: Kedvenc zsidó hőseink a tévéből

Kovács Szilárd
2021.12.19.

Ígéret szépszó…múlt héten a legnépszerűbb zsidó női karaktereket vettük górcső alá az utóbbi évtizedek legkedveltebb filmsorozatiból szemezgetve, de most rajtunk, férfiakon a sor. A komoly drámai szériák helyett most is a könnyedebb műfaj versenyzői között néztem körbe, és mit találtam: “húsz év” gyerek zsidófiút, neurotikus professzort és az anyjával lakó NASA-tudóst.

Kyle Broflovski

Bizony a nagyszájú papírfigurák egyike nagyon is zsidó és ha valakinek ez nem tűnne fel, akkor Cartman, Stan vagy Kenny biztos emlékeztet minket a zöld sapkás kissrác vallására, dacára annak, hogy Kyle nem igazán ismeri a kultúráját. Az erősen 18+-os poénokkal operáló South Park című rajzfilmsorozat bevallottan nem kímél senkit, de cserébe kőkemény társadalomkritikát kapunk az arcunkba. Kyle a sorozatban az ébredő zsidót testesíti meg, aki sok mindent nem ért vagy csak gyerekként kezel a vallásából, így a nézők vele együtt kaphatnak mélyebb betekintést az izraelita vallásba a több mint két évtizede futó széria epizódjain keresztül.

Ross Geller

A Jóbarátok neurotikus melákja a sorozat 10 évada alatt jó pár alkalommal adott ízelítőt abból, milyen is a mai, modern entellektüel középosztálybeli zsidó. A régészprofesszor lehetne akár egy trendi Woody Allen, azonban kevesebb a kérdése, ám a több a paranoiája az amúgy szerethető karakternek. Kapcsolat, Rachellel szintén felvet a sorozat során pár vallási kérdést, illetve számos poénra ad okot Monica-val, aki kevésbé tartotta meg vallási szokásait, mint fivére. David Schwimmer humoros alakítása jelentősen segített a zsidó közösség pozitív megítélésén világszerte.

Howard Joel Wolowitz

Az Agymenők kockája az utóbbi évek legnépszerűbb, szuperintelligens zsidó karakterévé nőtte ki magát. A sorozat különleges sitcom-humora mellett Simon Helberg parádés játéka is sokat dobott a népszerűségén. A NASA-nak dolgozó mérnök, szociábilis „kocka”, aki az állandó elutasítások ellenére minden szembejövő nőre ráakaszkodik. Tipikus „geek” jellegzetességeihez tartozik kinézete, sci-fi-rajongása és a „mama pici fia” jellem, melyet többek között az is illusztrál, hogy sokáig otthon lakik az anyjával.