Filmes fenékbe rúgás – Ne nézz fel!

Kovács Szilárd
2021.12.26.

Sokat gondolkodtam, mi is lehetne a 2021-es év utolsó Mozigépész bejegyzése. Sok barátunk a karácsonyt ünnepli éppen, míg mások pihenek, de akadnak olyanok, akiknek bizony most indul a hét…ismerős ugye!? A multifunkcionális napra egy globális üzenettel, pontosabban egy globális üzenettel bíró filmre gondoltam, ami nemtől, vallástól, rassztól, szexuális beállítottságtól…. szóval mindentől függetlenül igen komoly üzenetet hordoz magában, igazi metsző, fekete humorral tálalva.

Az utóbbi években sokat olvasni a Doomsday-effektről; vannak, akik vallási alapon várják az utolsó percet, sokak szerint a globális felmelegedés, egy felelőtlen politikus vagy mi saját magunk végzünk magunkkal és tüntetjük el az emberiséget vagyis magunkat a Földről, ha nem figyelünk jobban egymásra és csak és kizárólag a bolygónk kiszipolyozásával foglalkozunk főállásban. A Ne nézz fel! műfaját tekintve szatíra; két csillagász egy hatalmas üstököst fedez fel a világűr egyik távoli szegletében és akárhogy is számolják, a közel 10 kilométeres objektum belátható időn belül telibe trafálja bolygónkat, ezzel olyan szintű globális kihalási hullámot okozva, mint amit 65 millió éve a dinók szenvedtek el egy hasonló méretű aszteroida miatt. A baj hatalmas, így logikus hogy azonnal cselekedni kell a hőseinknek és menteni a menthetőt. Egy amerikai filmben az első út ilyenkor -nem meglepő módon – az amerikai elnökhöz vezet, aki ebben az alkotásban nő, úgy néz ki mint egy nyugdíjas Barbie-baba, az idióta fia a kabinetfőnöke, továbbá sokat elárul róla a bénán felvart póthaja és hogy az Ovális irodában olyan „fontos” fotói foglalnak helyet a falakon, ahol Steven Seagallal vagy a karácsonyi dalok rémével, Mariah Carey-vel pózol.

Ebből is sejthető, hogy a film tényleg egy igazi vérbő fekete komédia, annak az Adam McKaynek  a tollából, aki korábban Az alelnök és A nagy dobás című filmeket vitte sikerre és figurázta ki a modern életet, politikát és gazdaságot. Jelen esetben McKay a globális kommunikációs társadalmat szedi szét egy világvége szituációban, ahol az emberek nem figyelnek a tényekre, csak ha dráma van körülöttük, az aktuális popsztárocska sírja el az Instán, politikusok manipulálják, vagy valamilyen ostoba kihívást társítanak melléjük…és akkor még nem beszéltünk azokról a milliárdosokról, akik még a végítélet napjában is csak a pénzt látják…igen, itt bizony Elon Musk is megkapja a magáét a maga módján.

Leonardo DiCaprio meglepően jól hozza a kisembert, aki egy időre nagyfiú lesz, hogy végül hazataláljon minden értelemben. Ebben méltó partnere az Oscar-díjas Jennifer Lawrence. Az igazi nagyágyú azonban a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, aki USA kissé bugyuta elnöknője szerepében remekel, alakítása felér egy igazi Trump-kritikával. A kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett tud még kiemelkedni a felszínes műsorvezető szerepében. A popsztár Ariana Grande: Just look up című dala pedig bő három percben összefoglalja azt, mennyire nagy bajban van az emberiség és bizony ránk férné egy kiadós fenékbe rúgás, hogy észre vegyük magunkat, mielőtt tényleg késő lesz.

Remélem ehhez nem lesz szükségünk egy üstökösre, ostoba Barbie-elnökre, vagy egy újabb pandémiára, „csupán” annyira, hogy mindannyian felnézzünk egy pillanatra az égre és mindenki a saját hite szerint nézzen magába egy fél pillanatra, hallja meg az I-stene szavát és önös érdekeit háttérbe szorítva szívlelje meg a múltat, becsülje meg a jelent és tegye szebbé a jövőt.