Tubisvát

2022.01.13.

Tubisvát, svát hónap tizenötödike a fák újéve, héberül hámisáászár bisvát. A Tubisvát egy „mozaikszó”, bontsuk elemeire, hogy megtudjuk mit is jelent pontosan! Az első szócska a „tu”, a hónap tizenötödik napját jelöli. A „tet” és a „váv” betűkből áll, melyeknek a számértéke 9 és 6, ha a két számot összeadjuk 15-öt kapunk. A „bi” szócska azt jelenti, hogy –ban, -ben, a „svát” pedig a hónap neve, azaz svát. De mi az oka, hogy a fáknak külön van újévük?

Egy kedves kis történet szerint, a fák látták, hogy az emberek újévet ünnepelnek. Összegyűltek, és a Tóra szavait idézték: „Az ember a mező fája”. Ha az emberek hasonlóak a fákhoz, és nekik van újévük, akkor ugyanez megilleti a fákat is! Ez elég bölcsen hangzott ahhoz, hogy a fák kérése meghallgatásra találjon! De megkérdezték a fákat, hogy mikor legyen az ő újévük? Válaszuk szintén bölcsen hangzott, miután a fáknak is szükségük van vízre, és svát hónap jegye a vízöntő, legyen ebben a hónapban! A bölcsek szerint ezen a napon dől el, hogy melyik fa hogyan fog fejlődni, hány ágat fog hozni és mennyi gyümölcsöt, termést fog adni. De eldől az is, hogy melyik fog kiszáradni, elsorvadni, vagy esetleg vihar fogja kidönteni. A fák újéve, ros hásáná löilánot, mert Izraelben ettől a naptól számítják a gyümölcsöt termő fák tizedével kapcsolatos előírásokat a három vagy ennél idősebb fák esetében.

A fák ünnepének, hág háilánotnak is nevezzük, mert Izraelben ez időben kezdődik a fák rügyezése, bimbózása, némelyek virágzása is, ilyen például a mandulafa. A fák új életre kelnek, ez a születésük, az újjászületésük napja. A nap szokásai, hagyományai a fák, a természet tiszteletét, az Izrael földjéhez való ragaszkodást és szeretetet fejezi ki.

Szokás enni a hétféle terményből, melyekkel a Tóra földjét szimbolizáljuk. E hét termény a következő: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó, datolya. Vannak olyan közösségek, ahol tizenötféle gyümölcsöt esznek, utalásul a hónap tizenötödik napjára. A tizenötös számhoz kapcsolódik, hogy szokás elmondani a Lépcsők énekét, Sir hámáálotot, amely a 120.-ik zsoltártól a 134.-ig zsoltárig tart. Nevezzük még az ültetés ünnepének, hág hánotéának is, mert Izraelben ezen a napon nagyon sok fát és virágot ültetnek. Bár az utóbbi időkben, ennek is köszönhetően, a Tubisvát újabb dimenziókat kapott, természetvédelem napja lett Izraelben. Ezen a napon egész iskolák gyülekeznek és vonulnak ki a szabadba, dobpergéssel és zászlólengetéssel, hogy a már előre kijelölt helyeken elültessék a facsemetéket. Ezeket a közösségi ültetéseket játékokkal, dalok éneklésével, rövid lelkesítő beszédekkel, melyek a természet szeretetéről és főleg annak védelméről szólnak, teszik teljessé, és sokak szerint meghatóvá.

     

A diaszpórában élő gyerekek is iparkodnak utánozni az izraeli kortársaikat. Noha nálunk az időjárás nem teszi lehetővé még a fák ültetését. De különböző kézműves foglalkozásokon fák és virágok készítésével, rajzok és makettek készítésével ünneplik ezt a napot. Rabbán Johánán ben Zákáj mondta: ” Ha facsemetével a kezedben állsz, mikor megérkezik a Messiás, először a fát ültesd el, s csak utána köszöntsd Őt!” Újabb keletű szokás, hogy úgynevezett Tubisvát szédert tartanak. Ez a Kabbala művelőinek kezdeményezésére Cfát városából indult ki a XVI. században. Ismerős lehet a széder szó! Igen, jó a gondolat, hiszen itt is egy meghatározott rend szerint, na pészáchi hágádához hasonlóan, kis történetek, dalocskák és négy pohár bor kíséretében emlékezünk meg a fákról, a természet gyönyörűségeiről, és az Ö-rökkévaló csodáiról!

 

Ha mi is szeretnénk szédert tartani akkor feltétlenül szerezzük be a következőket:

1 db szédertál (nem a pészáchi!) ez lehet egy szép tálca vagy tál is, fehér bor, vörös bor (vagy gyümölcslé világos és sötét színű), a hét szent gyümölcs (búza, ebben az esetben, sütemény formájában, árpa, olajbogyó datolya, szőlő, füge, gránátalma. Legalább egy olyan gyümölcs, amit még nem ettünk az idei évben, és a többi olyan gyümölcs, amit a család szeret! Ez lehet ananász, alma, körte, banán, mangó, narancs, mandarin, dió, kiwi, málna, mogyoró, mandula, pisztácia, aszalt barack, aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt cseresznye. A felsorolással csak segítséget szerettem volna adni, nem kell ennyi mindent beszerezni!

Hogyan zajlik a széder?

  • Elfogyasztjuk az első pohár bort vagy gyümölcslevet. Ennek mindenképpen fehérnek kell lennie, mert ezzel szimbolizáljuk a telet.
  • Fogyasztunk a süteményből. A sütemény a túlélést, az életet jelképezi.
  • Elfogyasztjuk az olajbogyót, a datolyát és a szőlőt.
  • Megisszuk a második pohár bort vagy gyümölcslevet. A fehér bort már egy kis pirossal keverjük. A fehér a telet, a piros a tavaszt jelképezi, de még szimbolizálja, hogy a tél még erősebb, ezért több a fehér.
  • Kóstoljuk meg a fügét és együnk a gránátalmából. A füge a Tórára emlékeztet. Ugyanis minden gyümölcsben van olyan rész, amit nem fogyasztunk el (narancsban a héja, a datolyában a mag), a füge azonban teljes egészében ehető és élvezhető. A gránátalmában pedig 613 parancsolat van, mint amennyi micve, parancsolat található a Tórában. „Erec závát cháláv udvás – tejjel mézzel folyó ország”
  • Elfogyasztjuk a harmadik pohár bort vagy gyümölcslevet, fele-fele arányban. Hiszen erősödik a tavasz, a növények fejlődnek a nap melegétől, szívják magukba a nedvességet a földből.
  • Fogyasztunk a narancsból, mandarinból, szemezgessünk a mogyoróból, a mandulából, a pisztáciából.
  • Megisszuk a negyedik pohár bort vagy gyümölcslevet, mely már a legsötétebb. Hiszen a termés növekszik, a virágok kinyíltak, a fák virágba borultak.
  • Szabadon fogyasszunk bármit, ami még az asztalon találunk!

Természetesen minden esetben mondjuk el a megfelelő áldást!

Ehhez itt található egy kis segítség!

 

Borivás előtt

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הַגָּפֶן.

Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri hágáfen.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, aki a szőlő gyümölcsét teremtette!

 

Lisztből készült étel vagy sütemény előtt (kenyér kivételével)

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא מִינֵי מְזוֹנוֹת.

Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré miné mözonot.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, ki mindenféle ételt teremtett!

A fa gyümölcsére

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הָעֵץ.

Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri háéc.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, ki a fa gyümölcsét teremtette!

A földben (földön) termő zöldségek-gyümölcsök előtt

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הָאֲדָמָה.

Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri háádámá.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, ki a föld gyümölcsét teremtette.

Nem fán vagy földön termett étel előtt, például üdítőitalra

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהַכֹּל נִהְיָה בִּדְבָרוֹ.

Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, sehákol nihje bidváro.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Ura, kinek szavára minden termett!

A képen látható süteményeket ajánlom Tubisvátra.

 

Gyümölcskenyér muffin és Édes barackos habroló.

Ezen a két linken segítséget kaphattok az elkészítésükhöz.

https://www.youtube.com/watch?v=HpOcVO5s7PU

https://www.youtube.com/watch?v=s7-y-DaAmkQ

Gyümölcskenyér muffin

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • fél cs. sütőpor
  • 7 dkg dió
  • 10 dkg aszaltgyümölcs
  • 2 dl tej
  • 1 dl olaj.

A hozzávalókat egy tálba tesszük és összekeverjük. Kivajazott muffin formába töltjük, és sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük.

 

Édes barackos habroló

Hozzávalók:

  • 1 cs. leveles tészta
  • barackbefőtt vagy konzerv
  • 0,5 l tejszínhab

A levelestésztát 12 csíkra vágjuk, és a formára tekerjük, 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A barackot leturmixoljuk, a tejszínhabot felverjük. A barackot a tejszínhez adjuk. A kisült és kihűlt habrolókat a barackos tejszínnel megtöltjük, és kedvünk szerint díszítjük.