Tu Bisváti GYIK

Orbán Anna
2022.01.16.

Mit csinálunk tubisvátkor? Első körben megpróbáljuk helyesen leírni. A “tu” jelentése tizenöt, ami a tet és a váv számértékeinek az összege. Miért nem jod és héj?  Mert azt nem írjuk le. A “bi” egyszerűen annyit tesz; ban, ben, a “svát” pedig a hónap neve. Tehát a helyesnek tűnő írásforma a Tu Bisvát, esetleg a Tu bi Svát, vagy mondjuk a Tubisvát. Tarkíthatjuk aposztrófokkal és vesszőkkel, esetleg egy sh-t is beiktathatunk. Tehát mi is az a Tu Bisvát? A fák újéve, ami egy, a zsidó naptár szerinti négy újévből. Ha a gyerek nem érti, hogy miért kell ennyi újév, csak említsük meg neki szeptember elsejét és már nincs is szükség több magyarázatra. A mandulafa virágzásának kezdete Izraelben, ezt készséggel elhisszük, de mi még nem érezzük a tavasz közeledtét, a világ jelentős részén most üt be csak igazán a tél. Meg ugye idén  jó korán is van, szóval ezt a vonalat nehéz elképzelni, így január közepén.

A fák születésnapja. Minek egy fának születésnap? Mivel három évig nem ehetjük a fa termését, így tudnunk kell, hogy a kert végében a körtefa hány éves. Határozottan nehéz lenne követni minden egyes fa korát, tehát kineveztek egy napot, amelyik minden fa születésnapja. Annyi éves a fa, ahány tubisvát eltelt az ültetése óta.

Tartsunk tubisváti szédert. Miben különbözik ez a széder a másik Szédertől? Leginkább abban, hogy ez egy menet közben keletkezett szokás, már rég volt Tu Bisvát, széder nélkül és azért, hogy ne felejtsük el ezt az ünnepet, tettek hozzá egy gyümölcsevős szédert. Ez sokkal kevesebb bonyodalommal jár, mint a pészáhi, nem kell előtte takarítani, csak venni kell egy jó csomó gyümölcsöt. Vannak előírtak, ezek azok a termények, amiket a Tóra említ: búza, árpa, gránátalma, szőlő, olíva, datolya és füge. Megoldható. Most egy pillanatra képzeljük magunkat 1983-ba, mondjuk egy később menőnek számító belső pesti kerületbe, ahol viszonylag sok zöldséges üzlet van. És most képzeljük el Feri bácsi arcát, amikor lekocogunk a kis tu bisváti listánkkal. Ezért az a szokás élt, még a korlátlan beszerzések kora előtt, hogy egyél olyan gyümölcsöt, amit még abban az évben nem ettél, az év alatt a zsidó naptár szerinti értendő. Ezt elég könnyű volt megugrani, gondos háziasszonyok büszke félmosollyal az arcukon előhozták a nyáron eltett birs befőttet, sárgabarackot és szereztek Feri bácsitól egy csomag enyhén összeszáradt datolyát, vagy két szem kubai narancsot.

Együnk 15 féle gyümölcsöt. Ez a szokás hivatalosan nem része az ünnepnek, később alakulhatott ki, de okoz egy kis fejtörést. Ugye van az öt, ami tórai, akkor már csak tíz kell. Ha “kósert” szeretnénk, akkor vegyünk frisset, vagy fagyasztottat. Idén ráadásul smita év van, így az Izraelből importált gyümölcsöket kerüljük. Az aszaltakkal van egy kis macera, kósersági szempontból, leginkább is a mazsolával. A tu bisváti szédertálunk összeállításakor hanyagoljuk a mazsolát, vegyünk inkább szőlőt. Ugyan íze valószínűleg nem sok lesz, de ügyesen betartottunk egy fontos kósersági szabályt. A gyümölcsök összeválogatásánál szempont, hogy legyen kemény magja és lány külseje. Ilyenek a barack, a szilva, a licsi. Alma is szerepeljen a tálunkon, ez egy hosszabb történet, aminek a lényege a 26-os szám.

Mondjunk jó sok áldást! Ugyan alapvetően most a fákat ünnepeljük, de azért ne feledkezzünk meg a cserjékről, bokrokról, futónövényekről sem. Áldásból három féle van, egy a fán termő gyümölcsökre, egy a földön termőkre és egy, ezeket kiegészítve, ha még nem ettünk abban az évben abból a terményből. Mi terem fán? A szőlő. És mi terem a földön? A banán. Erről is hosszasan lehetne értekezni, a lényeg, hogy  fán termő áldást mondunk a szőlő elfogyasztása előtt és földön termőt a banáné előtt.

Ültessünk! A legegyszerűbb a datolyamag elültetése, megesszük a gyümölcsöt és kiguglizzuk, hogy a mag melyik felének kell felfelé állnia, majd kis nedves földbe bedugjuk. Jó móka, ha nincs lehetőségünk tényleg elültetni egy fát, mondjuk  diófát. Az mindig jól jön, ha az embernek van néhány diófája.

Járványos időszakban készítsünk rokonainknak, barátainknak érintésmentes tu bisváti széder tálat, a kivitelezésre lent mutatok ötletet. Három dolog kell hozzá: befőttesüveg, üvegfesték, gyümölcs.

Készítsünk mindent gyümölccsel! Ez is viszonylag új szokás, kreatív szakácsok gyümölcsös remekei egészen feldobják az egyhangú téli estéket. Ilyen a “hét termény saláta” a szőlős csirkecomb, a mandarinos gránátalmás ragu és megszámlálhatatlan variáció a gyümölcs témára. Lentebb egy gluténmentes gyümölcskenyér receptjét készítem el, kell hozzá sok gyümölcs, mandulaliszt és két edény.

Kreáljunk dolgokat gyümölcsből! Képeket, fákat, állatokat, nincs is aranyosabb, mint egy kivi teknős. Ráadásul az sincs kizárva, hogy gyermekünk tu bisvátkor rászokik a gyümölcsevésre, ami szintén nem hátrány.

Tu Bisvát kreatív

Ha nem tudunk együtt  tu bisváti szédert tartani, készítsünk névre szóló üvegeket, amiket odaadunk, vagy tartsunk tu bisváti pikniket.

Gyümölcs szörnyek, teknősök és kivifa

Olvadt csokival és egy habzsákkal készítsünk fákat, azokat díszítsük fel gyümölcsökkel, magokkal, vagy mindezekkel együtt. Nagy tányérra nagy fát lehet készíteni, a gyerekek elképesztő kreatívok e téren. A törzset érdemes nekünk megcsinálni, én étcskoit használtam, de a tej is tökéletes. Mikróban 2 perc, félpercenként keverve, betöltjük a habzsákba, pici lukat vágunk a végén és a hideg tányérra formázzuk a fákat.

Almából, kiviből, szőlőből és napraforgómagból készítsünk cuki állatokat, vagy félelmetes szörnyeket. A teknős szeme csoki, lábai szőlőszemek, rengeteg módon variálható.

Tu bisváti gyümölcskenyér, liszt és finomított cukor nélkül

Hozzávalók:

  • 1 vizespohár mag: mandula, dió, mogyoró, kesu, tökmag, napraforgómag, gyakorlatilag bármi, én most mandulát, diót, kesut, pisztáciát és pekánt használtam.
  • 1 vizespohár aprított aszalt gyümölcs: datolya, füge, szilva, fekete cseresznye, meggy, sárgabarack, én datolyát, meggyet, cseresznyét, áfonyát és szilvát használtam
  • 15 dkg mandulaliszt (bármilyen magliszt)
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj (kókuszzsír)
  • 3 ek méz
  • 3 ek keményítő
  • 2 db érett banán

A hozzávalókat egy spatulával összekeverjük, sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük és 70 percig sütjük, 165 fokon. Nyissuk ki a sütőt és hagyjuk kihűlni. Ez nem egy túl édes gyümölcskenyér, készíthetünk hozzá karamellszószt, vagy rácsorgathatjuk a megmaradt fekete csokit.

Jó szórakozást és vidám Tu Bisvátot!