Az asztalitenisz huszonkétszeres világbajnoka és társai

2022.04.24.

Az ismert zsidó sportolókról szóló sorozatunkban ezúttal kivételesen három kiválóságot mutatunk be. Ők hárman alkották a második magyar asztalitenisz-aranycsapatot. A négy csapat-világbajnoki győzelmet elérő Barna, Szabados, Bellák együttesből előbbi kettő, februárban hunyt el, míg utóbbi februárban született. A hármas zsákszámra szállította az aranyérmeket, de a többi medáliából is becsülettel gyűjtöttek.

A sportág királya

Nem csak e trió, hanem a magyar, sőt, a világ asztalitenisz-sportjának is legeredményesebb játékosa a mai napig a huszonkétszeres világbajnok Barna Viktor, eredetileg Braun Győző (1911. augusztus 24.–Lima, 1972. február 28.). A sportág legjobbja 1928-tól az MTK, majd 1934-től a Duna Sport Club asztaliteniszezője volt. 1928-tól 1938-ig 83 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. 1929 és 1954 között 40 világbajnoki érmet nyert. Huszonkét világbajnoki címe közül ötöt férfi egyesben szerzett. Nyolc férfi párosban nyert aranyérme közül hatot Szabados Miklóssal, egyet Glancz Sándorral és egyet az osztrák Richard Bergmannal ért el. Az első hét bajnoki címet zsinórban egymás után (1929–1935) gyűjtötte be – azaz az első hét világbajnokságán a páros versenyben minden meccsén győzött!

Barna Viktor játék közben

Vegyes párosban két világbajnoki címet nyert Sipos Annával. 1935-től Franciaországban, majd 1938-tól Angliában élt, de a második világháború előtt a nemzetközi versenyeken magyar színekben indult. A világháború után angol állampolgárságot kapott, és ettől kezdve a világbajnokságokon angol színekben állt rajthoz. Angolként egy ezüst-, és hét bronzérmet szerzett, az utolsókat 43 évesen, Londonban gyűjtötte be, ekkor férfi párosban a második, míg vegyes párosban a harmadik helyen végzett.

1935-ben tökéletes világbajnokságot zárt, vagyis mind a négy aranyat (csapat, egyéni, páros és vegyes páros) megnyerte. Négyszer (1930, 1932, 1933, 1934) csupán egyetlen első hely hiányzott a bravúrhoz. Háromszor a vegyes párosban, egyszer (1932) pedig csapatban maradt el a negyedik bajnoki cím, az 1930-as bronzot leszámítva háromszor is csak a döntőben veszített.

1950-ben, miközben még indult versenyeken, a Dunlop Gumigyár labdaosztályának vezetője lett, és a gyár az ő tanácsára kezdett el asztalitenisz-labdák gyártásával foglalkozni. Később saját vállalkozást is alapított, amely az általa tervezett Barna, illetve Szuper Barna márkanévvel forgalomba hozott asztalokat és labdákat gyártotta. Sokat tett a sportág elterjesztéséért. Visszavonulása után az angol asztalitenisz-válogatott edzője lett, majd a világot járta és látványos bemutatókkal népszerűsítette az asztaliteniszt. Hatvanegy évesen, Peruban halt meg a limai repülőtéren, szívinfarktusban.

 

A párosspecialista

Második legeredményesebb játékosunk, Szabados Miklós (1912. március 13.–Sydney, 1962. február 12.) tizenötszörös világbajnok. Pályafutása szorosan kötődik Barna Viktorhoz, hiszen szintén 1928-tól volt az MTK tagja, majd 6 év múlva ugyancsak a DSC-be igazolt. Szabados 1929-től 1937-ig szerepelt a magyar válogatottban, 23 világbajnoki érmet szerzett. Tizenöt világbajnoki aranyérme közül egyet nyert egyéniben, hatot Barna Viktorral párosban és hármat Mednyánszky Máriával vegyes párosban. Ötször volt a világbajnok magyar csapat tagja. Két egyéni döntőt éppen Barna Viktor ellen veszített el. Érdekes, hogy mindketten „csak” háromszor nyertek egyéniben magyar bajnoki címet. Viszont akadt, amiben megelőzte legendás partnerét, már 1931-ben (Budapesten) sikerült teljesítenie a mesternégyest a világbajnokságon, azaz megnyerte mind a négy számot, míg kétszer (1930, 1934) csupán az egyes győzelem hiányzott a „taroláshoz”. 1937-ben Kelen Istvánnal egy kétéves távol-keleti turnén vett részt, ahonnan nem tért vissza Magyarországra. Ausztráliában telepedett le, s ott is több bajnoki címert nyert. Sydneyben asztalitenisz-centrumot, később bridzsszalont nyitott. Fiatalon, 50 éves korában hunyt el.

Szabados Miklós

A csapatember

A trió harmadik tagja, Bellák László (1911. február 11.–2006. szeptember 19.) hétszeres világbajnok. Társaitól eltérően 1924-től a Nemzeti SC, 1932-től az FTC asztaliteniszezője volt. 1928-ban kezdte válogatott pályafutását. Tíz év alatt, 1938-ig összesen 21 világbajnoki érmet szerzett. Közülük hét aranyérem. Hét világbajnoki aranyérme közül hatot csapatban gyűjtött be, egyet vegyes párosban, az angol Woodhead-del. Háromszor jutott egyéni világbajnoki döntőbe, de mindhárom alkalommal honfitársai ellen veszített (Mechlovits Zoltán, Barna Viktor). 59-szer volt magyar válogatott. Talán meglepő, de egyéni magyar bajnoki címet nem nyert. A hazai bajnokságokon csak 1927-ben és 1936-ban állhatott a dobogó tetejére. Igaz, mindkét évben győzött férfi párosban és vegyes párosban. 1938-ban az Egyesült Államokban telepedett le, ahol tovább folytatta sportpályafutását, hat amerikai bajnoki címet szerzett. Az aktív sportolást 1944-ben fejezte be. 1950-ben Miamiban nyomdát alapított Bellak Color Corporation néven. 1990-ben Miamiban kiadta önéletrajzi művét. Magyarországon utoljára 1994-járt, a Magyar Asztalitenisz Szövetség fennállásának 70. évfordulójára rendezett gálán 83 évesen játszott Sidó Ferenccel. Az Egyesült Államokban halt meg, 95 évesen. Egy érdekesség, melyet vélhetően kevesen tudnak: a filmtörténet talán legismertebb filmje, a Casablanca Victor Lászlóját Bellákról mintázták.

Bellák László

Említsük meg még a sportág néhány, a két világháború között jelentős zsidó sportolóját. Az első asztalitenisz világbajnokságon 1926-ban Jacobi Roland győzött egyéniben, párosban (Pécsi Dániel) és csapatban, utóbbiban két év múlva megvédte címét. Pécsi mellett mindkét csapatsiker részese volt a Mednyánszky Máriával a vegyes párost megnyerő Mechlovits Zoltán (született M. Ármin), aki összesen 6 világbajnoki aranyat gyűjtött.

Mechlovits Zoltán

Kelen István ötször nyert a csapattal, kétszer vegyes párosban. Másodszor Sipos Anna partnereként, aki a hölgyek között a második legeredményesebb 11 világbajnoki aranyával, a 18-szoros győztes, az első öt vébén egyéniben legyőzhetetlen Mednyánszky mögött. A következő kettőn éppen Sipos nyert ellene, mindkétszer a döntőben. A két hölgy együtt zsinórban hatszor lett a legjobb párosban, illetve Sipos még begyűjtött három vegyes páros első helyezést is.