Kósernek lenni vagy nem lenni…

2022.05.26.

Ez itt nem kérdés!

A kóser szó jelentése: alkalmas, megfelelő, tiszta, tetsző.  Jelen esetünkben ez azt jelenti, hogy egy étel vagy ételféleség megfelel a zsidó étkezési előírásoknak, szabályoknak, azaz alkalmas a fogyasztásra. Valamely dolog rituális alkalmasságát is jelentheti. Tágabb értelemben használják a vallási élethez szükséges tárgyak, például tóratekercs, tfilin, mezuza esetében is. A kóser szót a tiszta anyagokból készült dolgokra is használják, ami egyben az adott dolog megbízhatóságát, kiváló minőségét is jelentheti. Az élelmiszerek esetében a nem megfelelőre a t’réfá szót használjuk, melynek a jiddis megfelelője a tréfli.

A vágás jelentősége

A Tóra a következőt mondja a kóser vágásról:

Vághatsz marhádból és juhaidból, melyeket az Örökkévaló neked ad, úgy, amint én neked parancsoltam”. (5Mózes 12:21) A további részleteket Mózes szóban kapta meg az Örökkévalótól. Ezeknek a lényege, hogy egy rendkívül éles késsel és gyors mozdulattal kell elmetszeni az állat nyakát, így minél kevesebb szenvedést okozni neki. Egy mozdulattal kell átvágni a légcsövet és a nyelőcsövet, nem lehet a kést ide-oda húzogatni. A kóser vágás sok tanulást és gyakorlást igényel, ezért csak megfelelően képzett szakember végezheti. A szakembert úgy hívjuk, hogy sakter, metsző. A vágás mellett a sakter dolga a tiltott zsiradékok, inak, a belső részekben maradt erek, szennyeződések eltávolítása, valamint a hús teljes vértelenítése.

Semmi vért se egyetek minden lakóhelyeiteken, sem madárét, sem baromét” olvashatjuk a Tórában. (3Mózes 7:26)

Nem elég tehát a megfelelő módon elvenni az állat életét, ezt követően el kell távolítani a vérét. A vér legnagyobb része a vágás során távozik, ám nem az összes. Emiatt a vágást követően áztatással és sózással szabadulnak meg a húsban maradt vértől. A kóser állatok is csak akkor ehetők meg, ha kóser módon dolgozzák fel őket. A Tóra tiltja minden olyan élőlény fogyasztását, amely elpusztult, vagy nem rituális vágás útján ölték meg, ezeket tréflinek nevezzük. Tréflinek nevezzük azokat az ételeket és edényeket is, amelyek nem felelnek meg ezeknek a szabályoknak. Minden olyan edény, amelyben nem kóser élelmiszer főztek, tréflivé válik. Ilyen edényből még a kóser étel elfogyasztása is tilos. Az ilyen edények egy részét újból kóserrá lehet tenni, ez a „kaserolás”.

Ne főzd a gödölyét anyja tejében

Ebből a parancsolatból származik a hús és tej vegyítésének tilalma is. A húsos és a tejes ételeket nem szabad ugyanabban az edényben készíteni, illetve tálalni – még különböző időpontokban sem. Ezért kell elkülöníteni a húsos és tejes ételek főzéséhez és elfogyasztásához használt edényeket és tányérokat. Szokás megjelölni őket, vagy más-más színűeket használni. Háromszor szerepel ez a mondat a Tórában, ezért zsidó embernek tilos azt megfőznie, megennie vagy azt eladnia!

Tejes-húsos

A kóserság további alapszabálya, hogy tejes és húsos ételek nem keveredhetnek egymással, sem a konyhában, sem a tányérunkon. A húsos étel után néhány órán át nem szabad tejest enni. Mivel a tej gyorsabban szívódik fel, ezért tejes étel után fél órától 3 óráig kell várni, mielőtt húst eszünk. A húsos ételek után 6 óra elteltével fogyaszthatunk tejet vagy tejes ételeket. A kóser ételeket ezért három csoportra oszthatjuk: tejes (hálávi, milchig), húsos (bászári, fleischig) és párve. Ez utóbbi azt jelenti, hogy se tejes, se húsos összetevőket nem tartalmaz. A zöldségek és gyümölcsök mellett ide tartoznak a halak és a tojás is. Húsos és tejes étkezés között hat órát várunk, tejes és húsos étkezés között pedig általában fél órát.

A hal valóban párve?

Valóban, ám mégsem szabad hússal együtt fogyasztani, mert a Talmud Pszáchim 76/b traktátusa szerint ez káros az egészségre. Éppen ezért hal után új tányérokat és evőeszközöket veszünk elő, ha hússal folytatjuk az étkezést. A szefárd zsidók gyakran tejes élelmiszerekkel sem keverik a halat, mert a hal és a hús kinézete meglehetősen hasonló lehet, és attól tartanak, hogy véletlenül húshoz adnak tejes összetevőt.

A kóser konyha

A fentiek miatt egy kóser konyhában szigorúan elkülönítik a húsos és tejes élelmiszereket, melyeknek külön edényekben és külön sütőben kell készülniük, továbbá a mosogatás során sem keveredhetnek az edények. Emiatt egy kóser konyhának van egy tejes és egy húsos oldala. Ha mégis megtörténik a baj, az adott evőeszközt vagy edényt forró vízzel vagy kiégetéssel kóserolni lehet, ám nem minden alapanyag teszi ezt lehetővé. A közhiedelemmel ellentétben azonban külön hűtőszekrényre nincs szükség, elég a különböző élelmiszereket egymástól elkülönítve tárolni. Ebben nagy segítségünkre van, hogy napjainkban, a hűtőszekrényekben üvegpolcok vannak és nem rácsok.

A kósersági pecsétek

 

A kóser élelmiszerek csomagolásán ott találjuk a kósersági pecsétet, amelyet az adott üzemet felügyelő rabbi vagy szervezet állít ki. A világon több mint 1500 féle kósersági igazolás létezik. Bizonyos közösségek ragaszkodnak a saját rabbijuk vagy szervezetük által felügyelt termékekhez, mások megbíznak bármilyen jól ismert és megbecsült pecsétben.

Az ellenőr

A kóserságot felügyelő rabbik és szervezetek felügyelőt, héberül másgiáchot küldenek az élelmiszeripari üzemekbe, hogy személyesen ellenőrizzék a gyártási folyamatot és a felhasznált alapanyagokat. Bizonyos termékek állandó felügyeletet követelnek, más esetben pedig elég, ha a másgiách időnként megjelenik és ellenőrzi a termelést. A kóser éttermeket, konyhákat szintén másgiách felügyeli.

Kóser, kóserebb, legkóserebb?

A kóserságnak több szintje létezik. Vannak rabbik és szervezetek, amelyek nem követelnek meg különböző szigorításokat, mások pedig annál inkább. A glatt vagy mehádrin jelzőt feltüntető pecsétek azt jelzik, hogy a termék kósersága felé magasabb elvárásokat támasztanak mind az alapanyagok, mind az ellenőrzés terén. A jiddis glatt szó és héber megfelelője, a chálák annyit tesz, hogy sima. Alapvetően azon állatok húsára alkalmazzák, amelyek tüdeje teljesen simának bizonyult a vágás után, azaz nem találtak rajta betegségre utaló heget.

Párosan szép az élet?

Párvénak, párosnak mondjuk azt az ételt, amelyik sem húst, sem tejet nem tartalmaz. Ide tartozik minden, ami a földből terem: a zöldségek, gyümölcsök, a kávé, a fűszerek, valamint a cukor és a só, de párvénak számít minden kóser hal, és a tojás is. A párve ételeket mind a húsos, mind a tejes ételekkel lehet együtt készíteni és fogyasztani. Zöldségeket és gyümölcsöket vásárolhatunk kósersági felügyelet nélkül, csak a feldolgozásuk során kell odafigyelni a rajtuk élősködő bogarak eltávolítására, ami egyes fajtáknál (pl. saláta, karfiol, eper) nagy odafigyelést igénylő, aprólékos munka.