Mindent a fiatalokra tettem fel!

2024.01.22.

A Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János Wallenberg-díjat kapott. A z elismerés kapcsán beszélgettünk vele.

A Raoul Wallenberg-díjat a Wallenberg Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy etikai mércét és példát állítson a magyar társadalmi- és politikai közélet elé. A díj azon személyek, szervezetek áldozatos munkáját, emberi, közösségi magatartását ismeri el, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak embertársaiknak a Magyarországon hátrányos helyzetben élők, diszkriminációt elszenvedők érdekében, az emberi és állampolgári jogok törvényekben biztosított érvényesítésében kifejtett tevékenységükkel.

 

Az 1937-ben Temesvárott született Turai János személyéhez kötődik a Váci Zsidó Hitközség újjászervezése, melynek napjainkig az elnöke. Minden energiáját és lehetőségét arra használja, hogy a holokauszt idején Vácról és a környékről elhurcolt és elpusztított mintegy 1500 zsidó embernek emléket állítson. Jelenleg is azon munkálkodik, hogy a váci történelmi sírkertben kialakított Duna-Ipoly-Galga Regionális Kutatási és Oktató Központ méltó helyet biztosítson a mai fiataloknak a múlt jobb megismerésére, az intézmény a holokauszt 70. évfordulóján, 2014-ben nyílt meg.

Elévülhetetlen érdeme, hogy családja saját forrásból megvásárolta Vácott az Eötvös utca 3. alatti zsinagóga épületét a helyi zsidó közösség számára. A megvásárlás után 1996-ban nekilátott az 1865-1866-ban épített, műemléki védettségű épület állagmegóvásának és rekonstrukciójának. Felújíttatta az elhanyagolt zsidó temetőt és látogatható sírkertté alakíttatta át, amelyért 2009-ben Podmaniczky-díjat kapott.

2014-ben a nemzetközi szintű Holokauszt emléknap megrendezése osztatlan sikert aratott határainkon belül és azon túl is. Az ő nevéhez kötődik a »Régen volt! Hogy is volt?« Wallenberg verseny középdöntőjének váci szervezése. Munkássága nagymértékben hozzájárult, hogy Vác Város Önkormányzata 2015-ben megkapta a Wallenberg-díjat.

Közéleti szerepvállalásának eredménye, hogy a városban példaértékű kapcsolatot alakított ki valamennyi egyházzal és azok vezetőivel.

Turai János neve örökre beíródott Vác és a régió történetébe, hiszen felélesztette, ismertté tette a városban és a régióban a sokszínű zsidó kultúrát. Élő kapcsolatot ápol valamennyi szomszédos ország zsidó felekezeteivel, ezek közül is kiemelkedő a felvidéki és a kárpátaljai kapcsolat, a szomszédos Ukrajnában zajló háborús konfliktus kezdetétől részt vesz a humanitárius jellegű segélyek gyűjtésében és a rászorulókhoz való eljuttatásában.

Fotó: Dunakanyar Régió / R. Z.

– Hogyan fogadta a hírt, hogy Wallenberg-díjra terjesztették föl?
– Örömmel, mert az egykori svéd diplomata személyisége nagyon közel áll hozzám. Jómagam holokauszt túlélő vagyok, 6 éves voltam, amikor katolikus apácák bújtattak egy zárda épületébe édesanyámmal együtt. Rendszeresen jöttek géppisztolyos nyilasok, akik zsidó menekülteket kerestek. Az apácák azt mondták nekik, hogy erdélyi menekültek vagyunk, szerencsére elhitték.

– Mit gondol elnök úr, miért fontos, hogy beszéljünk és emlékezzünk a holokausztra?
– Mindezt legfőképpen az ifjúság miatt tartom nagyon fontosnak. Évente mi rendezzük meg itt Vácott az Országos Raoul Wallenberg Középiskolás Tanulmányi Verseny egyik elődöntőjét, idén február 17-én. A magam részéről mindent a fiatalokra tettem fel! Wallenberg személyiségével, szellemével kapcsolatban az ifjúság pontosan tudja meg ki volt ez az ember és mit tett.

– Hogyan kell elképzelni ezt a versenyt?

A vetélkedőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely és a Raoul Wallenberg Alapítvány támogatja. A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyar-zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása különös tekintettel a Holokauszt 80. évfordulójára; az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. A regisztrált csapatok 2024. február 5-e és 23-a között a szervezők által megadott – a jelentkezők számától függő – helyszíneken (vidéki városokban vagy Budapesten) vetélkednek. Vác, a személyem miatt mindig a vetélkedő egyik állandó helyszíne.

– Jól gondolom, hogy rendszeresen jár fiatalok közé?

– Pontosítok, rendszeresen hívnak és szerencsére engem is sokszor keresnek fel. A holokauszt 70. évfordulója előtt Orbán Viktor miniszterelnök úr személyes támatásban részesítette meg Vácott a Duna–Ipoly–Galga Holokauszt Kutató-Oktatóközpontunket, amely jelenleg 12 iskolával van kapcsolatban. Ennek lényege, hogy a diákok felkutatják, hogy a saját lakhelyükön pontosan mi történt a holokauszt idején. Megkérdezik a szüleiket, illetve túlélőket, akikből sajnos egyre kevesebben élünk már. Ezek a gyerekek elhozzák hozzánk az összegyűjtött anyagokat és mi feldolgozzuk. Csak dicsérni tudom Magyarország kormányát azért, hogy támogatták a Váci Zsidó Hitközség kezdeményezését, amely mellé miniszterelnök úr azonnal támogatólag állt hozzá.

 

A képen balról jobbra. Háttal Dr. Rétvári Bence, szemben Prof. dr. Grósz Andor a MAZSIHISZ elnöke, jobb szélen Turai János. Fotó: Dunakanyar Régió / R. Z.

Elismerései: Izrael államtól kapott Jeruzsálem-díj a hűségért (1997.) Podmaniczky-díj (2009), Magyar Érdemkereszt polgári tagozat (2015), Vác város Pro Urbe-díja (2016), Vác város polgármesterének díja (2017).”

Turai Jánost Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára javasolta a díjra.

 

A további kitüntetettek:

Mészáros Ildikó református lelkipásztor

Dr. Tokics Imre Tibor lelkész, egyetemi tanár

Benkő Fruzsina szociális munkás

Seres Attila villamosmérnök, közéleti aktivista

Sipos József filmrendező, producer

Winkler Miksa, zsidó értékek őrzője