Portóba visszatértek a zsidók

2024.02.11.

Marilyn Flitterman 1970-ben költözött férjével és gyermekeivel a portugáliai Porto városába, Brooklynból. A vallásos asszony új hazájában is akart zsinagógába járni, de az első látogatás után a Kadoorie Mekor Haim zsinagógába, lemondott erről. A hely ugyanis kongott az ürességtől, 2-3 ember volt csak ott.

Még 2012-ben is csak 40 zsidó élt Portugália második legnagyobb városában. És még nekik sem sikerült igazi közösségé kovácsolódniuk, nem alkalmaztak rabbit és nem próbálták kijavítani a templom épületének lyukas tetejét.

2015 után azonban minden megváltozott, amikor egy törvénynek köszönhetően lehetővé vált azoknak az embereknek a visszatérése, akiknek őseit a portugál inkvizíció idején elűzték. A helyi zsidók ekkor széleskörű kampányba kezdtek, aminek meg is lett az eredménye: ma már kb. 1000 fős közössége van a zsinagógának. Az új beköltözők anyagilag is segítettek a közösségnek: 2019-ben megnyílt a Zsidó Múzeum Portóban, két évre rá a Holokauszt Múzeum, amelybe eddig már több mint 50 ezren látogattak el, többségük iskolás diák volt, akik így elsőkézből tanulhattak a borzalmakról, amelyre eddig nem volt lehetőségük. Tavaly sikerült egy zsidó temetőt is létrehozniuk a városban.

“Minden létező módon megpróbáltuk elérni a világban élő zsidókat. Azt mondtuk: Nézzétek Sepharad-ra( az Ibériai-félsziget héber neve), innen származnak a szefárdi zsidók, gyertek, nézzétek meg, honnan indult minden”  – mesélte a Jewish Telegraphic Agency-nek Michael Rothwell, a zsidó múzeum igazgatója. “És ez működött, elkezdtek jönni a látogatók és néhányan úgy érezték, itt is akarnak lakni.„

A Portóban élő zsidó közösség igazán nemzetközi, kb. 30 nemzetiségű ember van köztük Izraelből, Braziliából, Mexikóból, Tunéziából, Törökországból, Franciaországból. A már korábban említett Marilyn Flitterman is újra jár a zsinagógába, ő a legidősebb tag és szeptemberben repesett a szíve, amikor egy kulturális eseményen 600-an voltak; ott, ahol pár éve még csak ketten-hárman.

2022 végére kb. 75 ezer ember kapott portugál állampolgárságot a szefárd nemzetiségi törvénynek köszönhetően.

A közösség növekedése természetesen az üzleti életet és a turizmust is fellendítette. Az elmúlt években 4 zsidó étterem nyílt, egy kóser hotel és egy kóser élelmiszerbolt.

Esther Boudara és Camelia Totan üzemeltetik a népszerű  Iberia Sababa Kosher éttermet. Mindkettőjüknek szefárd gyökerei vannak, Boudara Franciaországban született török és tuniszi szülőktől, Totan pedig Marokkóból származik. 2019-ben költöztek Portóba férjeikkel és gyerekeikkel. Boudara egy francia lapban olvasott arról, hogy Portó a zsidó közösségét népszerűsíti.

“A cikk szerint néhány család élt ott, akik a világ különböző pontjairól érkeztek, angolul, portugálul és héberül beszéltek – és újabb családokat keresnek, akik letelepednének. Milyen város ajánlana még ilyet?!” – magyarázta Esther, miért döntött a Portugáliába költözés mellett.