Tóra – Talmud – a különbség

2024.02.14.

Tisztelt rabbi. Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a Tóra és a Talmud között? Nagyon köszönöm a választ.

A rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést. A Tóra nem más, mint az Írott törvény, amely magában foglalja a Tanach (תנ׳ך) többi 19 könyvét is, más néven a héber Bibliát. A Talmud a szóbeli törvény központi műve, bár sok más fontos jogi, misztikus, exegetikai és filozófiai írás is kapcsolódik hozzá, mégis alapvetően az írott törvényhez kapcsolódik.

Az írott Tórát úgy állították össze, hogy további információk nélkül lehetetlen megérteni. Erre sok példa van, most kettőt megemlítek, hogy jobban érthető legyen. Például 5.Mózes 12:21 ben azt olvassuk: “Vágd le marháidat és juhaidat … ahogy parancsoltam neked.”

Az írott Tóra

Az írott Tóra soha nem magyarázza el, hogy hogyan vágjuk le a marháinkat és juhainkat, inkább szóbeli utasításokra hivatkozik, ”ahogy parancsoltam neked” és ez bizony már a szóbeli tan, ami a Talmud. Nézzünk egy másik példát.

5. Mózes 6:6-9 olvassuk: “Vedd ezeket a szavakat, amelyeket ma parancsolok neked … és írd fel őket házad kapuira és ajtófélfáira”, de a Tóra már nem említi, hogy mely szavakat, és azt sem, hogy hogyan helyezzük el, ami arra utal, hogy máshol biztos megvan a részletesebb útmutatás, ami jelen esetben a Talmud.

Talmud – a szóbeli törvény

 

Bizonyos értelemben az írott törvény a zsidó élet körvonalait írja le, míg a szóbeli törvény a hozzá kapcsolható részleteket tárja elénk.

Hogy miért? Mert a Tóra alapelvei időtlenek, de alkalmazásuk változhatnak, ahogy egy társadalom is változik, hiszen folyamatosan változnak a technológiák, amihez új válaszokra van szükség.

Nekem a rabbim úgy tanította a Jesívában Jeruzsálemben, hogy a szóbeli törvény alkalmazkodóképes, és figyelembe veszi a változásokat, ezzel szemben az írott tan az alapkő, amely a zsidó élet törvényeit rögzíti.

 

A rabbi