Szimchát Tóra

2023.10.05.

Elérkezett Szimchát Tóra, azaz a Tóra örömünnepe. Az ünnepről Lili és Marci meséje ITT olvasható:

A zsinagógáinkban ilyenkor az összes tóratekercset előveszik, és hétszer körbe viszik.  A gyerekek is csatlakoznak a menethez.

Készítsünk saját kis tekercset!

Szükségünk van:

  • gyermekenként két papírhengerre
  • krepp papírra, kék, fehér és barna vagy drapp színben
  • ragasztóra
  • színes ragasztószalagra

 

 

A két hengert vonjuk be a drapp krepp papírral. A fehér és a kék papírt hajtsuk megfelelő méretűre és két oldalról tekerjük fel a hengerekre, miután ragasztóval rögzítettük őket. Amikor a két tekercs összeér, rögzítsük körben színes ragasztószalaggal.

Könnyen elkészíthető és a cukorgyűjtő kosárban pont elfér a zsinagógába menet.

 

Berésit, azaz Kezdetben

 

Mózes első könyvének első fejezete az ünnep utáni első hetiszakaszunk, a világ teremtése, ahogyan azt mi ismerjük. A teremtés hat napjának története játékokkal

Első nap

Kezdetben az Örökkévaló megteremtette az eget és a földet. Ekkor még nem volt semmi, sem növények, sem állatok, csak a pusztaság volt. Az Ö-rökkévaló szólt: “Legyen világosság!”

Lett világosság, s az Ö-rökkévaló látta, hogy jó, elnevezte nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának. Lett este és lett reggel, ez volt az első nap.

Ahol fény van, ott van árnyék is, játszunk vele! Utánozzuk le a kezünkkel a képen látható formákat! Sikerült?

Vagy rajzoljuk körbe a saját árnyékunkat, a kedvenc játékaink árnyékát, készítsünk papírból formákat, világítsuk meg őket sima felület előtt!

 

 

 

 

 

Második nap

Az Ö-rökkévaló megteremtette a kék eget a föld fölé, szétválasztotta a lenti vizeket a fenti vizektől. Lett este és lett reggel, ez volt a második nap. Beszélgessünk a víz fontosságáról! Készítsünk vattából felhőket!

 

Harmadik nap

Az Ö-rökkévaló szétválasztotta a vizeket a szárazföldtől, és megteremtette a növényeket, a füveket, cserjéket, fákat és bokrokat.

Látta, hogy jó, lett este és lett reggel, ez volt a harmadik nap.

Kísérletezzünk! Válasszuk szét a vizet a homoktól, úgy, hogy egy befőttesüvegbe víz és homok (vagy virágföld) keverékét jól összerázzuk, majd hagyjuk leülepedni. Nagyobbakkal filterpapíron is szűrhetjük a keveréket. Ha sót is teszünk a keverékbe, egy madzag segítségével másnapra az is kiválik a vízből.

 

 Negyedik nap

Az Ö-rökkévaló megteremtette az égitesteket, hogy világítsák a nappalt és az éjszakát, hogy utat mutassanak és jelezzék az idő múlását. Kisebb és nagyobb égitesteket teremtett, a nagyobbat, hogy nappal látszódjon, a kisebbeket, hogy éjjel. Látta, hogy ez jó, lett este és lett reggel, ez volt a negyedik nap.

Készítsünk saját galaxist! Szükség lesz egy kisebb jól záródó befőttesüvegre, két-három különböző színű temperára, vízre, vattapamacsokra és csillámporra.

Tegyük az első színt az üvegbe, majd töltsük fel negyedéig vízzel. Rázzuk össze a keveréket, és borítsunk hozzá fél kiskanálnyinál nem több csillámport. Rakjunk bele szétszedett vattapamacsokat, 6-8 darabot és egy eszköz segítségével nyomkodjuk az üveg aljára. A következő színű temperából tegyünk a keverékbe, majd újra víz, csillámpor, vatta következik. Fontos: a készítés közben ne rázzuk a keveréket, hogy jól látszódjanak a különböző színek.

 

 

Ötödik nap

Az Ö-rökkévaló megtelítette a vizeket és a levegőt élettel, megteremtette a halakat, hüllőket, vízi állatokat, és a madarakat és más repülő állatokat. Látta, hogy jó, lett este és lett reggel, ez volt az ötödik nap.

Játék: Úszik, vagy repül?

Készítsünk lefelé illetve felfelé mutató nyilakat, ragasszuk rá hurkapálcára, vagy jégkrém pálcikára, adjunk a gyerekeknek egyet-egyet.

A felfelé mutató nyíllal jelezzék a repülő, a lefelé mutató nyíllal pedig az úszó állatokat. Ha a szóban forgó állat mindkettőt csinálja, mutassák fel egyszerre a két nyilat.

Hatodik nap

A hatodik napon az Örökkévaló életet teremtett a szárazföldre, állatokat, amik a földön csúsznak, vagy a fűben futnak, fákon ugrálnak. Medvét, oroszlánt, hangyát, zsiráfot, vakondot és szöcskét, hogy benépesítsék azt. És látta I-ten, hogy jó. Végül megalkotta az embert, így lett teljes a világ teremtése. Lett este és lett reggel, ez volt a hatodik nap.

Készítsünk a gyerekekkel plakátot, hat részre osztott lapra, vagy teremtés naplót, naponként egy nagyobb számozott lapot tegyünk tele újságkivágásokkal, képekkel, rajzokkal, majd fűzzük össze.

Ha időszűkében vagyunk, íme, egy színező lap!

Ádámról és Éváról, a kiűzetésükről szóló rövid mesét ITT olvashatjátok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Süssünk Rugelachot!

Azaz rogalát, vagy amilyen néven ismerjük. Ez egy hagyományos askenáz sütemény. A tésztát érdemes előző este elkészíteni és hűtőben tárolni.

Hozzávalók 24 db kis kiflihez:

Tészta: 12 dkg krémsajt (nem ömlesztett), 12 dkg puha vaj, 16 dkg finomliszt, 5 dkg cukor, csipet só, 1 db tojás és némi tej a kenéshez

Töltelék: 5 dkg reszelt fekete csokoládé, 1 dkg kakaópor, fahéj, (tetszés szerint), 6 dkg barna cukor, 3 dkg olvasztott vaj a kenéshez.

Szirup: 2 dl víz, 4 dkg cukor.

Elkészítés: a tésztához a puha vajat, a szobahőmérsékletű krémsajtot és a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, olajos kézzel átgyúrjuk, majd két gombócot formázunk belőle, lelapítjuk és műanyag fóliában hűtőbe tesszük.

A hideg tésztát alaposan lisztezett felületen 22 cm-es kör alakúra nyújtjuk, vajjal bekenjük és 12-12 cikkre vágjuk. A tölteléket rászórjuk, a szélén kis részt kihagyva. A szélesebb részétől befelé óvatosan feltekerjük és sütőlapra helyezzük. Hűtőben fél órát pihentetjük.

A sütőt közben 180 fokra melegítjük. Az időközben lehűlt kifliket lekenjük egy felvert tojás és két evőkanál tej keverékével. Szórhatjuk fahéjas cukorral. 20 percig sütjük, majd a sütőt kikapcsoljuk. Egy óra alatt a sütőben kihűl. Elkészítjük a cukorszirupot és a langyos süteményeket lekenjük vele. Zárható dobozban napokig friss marad.